Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Voda na východe Slovenska opäť udrela. Nech sa už nad nami pánbožko zmiluje, vyhlásil miestny starosta
Zdielať na

Voda na východe Slovenska opäť udrela. Nech sa už nad nami pánbožko zmiluje, vyhlásil miestny starosta

SNINA / Nech sa už nad nami pánbožko zmiluje - aj takto dnes ráno reagovali ľudia na krajnom východe Slovenska. Len nedávno sa spamätali z ničivých povodní a teraz udrela veľká voda znovu. Hlavnú cestu vodiči na niektorých úsekoch vôbec nevideli.

Do zlého rána sa zobudili ľudia na východe Slovenska. Záhrady, pivnice aj cesty - všetko ostalo pod vodou. Jedni susedia chodili rýchlo zobúdzať druhých."Každá druhá ulica v dedine je zaplavená," povedal starosta obce Dlhé nad Cirochou Ján Kníž.


"Ráno som išla o pol siedmej na chlieb a vrátila som sa, nedalo sa ísť, taká voda bola a aj čižmy som mala," opísala situáciu miestna obyvateľkla.

Starosta Dlhého nad Cirochou vyhlásilo dnes ráno v obci druhý stupeň povodňovej aktivity. V teréne sú dobrovoľní aj profesionálni hasiči. Na viacerých miestach riadila premávku polícia.


Podľa vedúceho odboru krízového riadenia a civilnej ochrany Romana Galika, boli zaplavené dvory, pivničné priestory a takisto aj cesty. Voda v pivniciach siahala do výšky až pol metra.

Takto to vyzerá v pivniciach, voda siaha do výšky pol metra. "Tu máme toľko vody. Dosť vody máte. Tu je asi 40- 50 cm, tam je hlbšie. Zemiaky sme tu mali, cibuľu," uviedla miestna.

Voda sa valila aj medzi obcami Belá a Dlhé nad Cirochou. Niekoľko dvorov voda zaplavila aj v Snine. 

Povodne sú v tomto ročnom období nie sú typické najmä ak nevznikajú z topepiaceho sa snehu. V okrese Snina celú noc intenzívne pršalo a ráno sa k tomu navyše pridala veterná búrka. "V tomto období sme sa mali kĺzať a nie gumáky vyťahovať z pivnice a z botníkov," skonštatovala obyvateľka Dlhej nad Cirochou. "Nech sa pánbožko zmiluje," uzavrel starosta Belej nad Cirochou.

Víchrica, ktorá sa prehnala Slovenskom, vyčíňala aj v Nízkych či Západných Tatrách. V doline za Zubercom uväznila turistov v dvoch autách. Išlo im o život, lebo stromy padali a nemohli ísť ani dopredu, ani dozadu. Popadané stromy v doline odrezali lyžiarske stredisko, chatárov a turistov od dediny Zuberec. Problémy s vetrom boli aj v Jasnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy