Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nevymožiteľné pokuty končia na krku samospráv. Kto nezaplatí, nech odpracuje, odkazuje šéf mestských policajtov
Zdielať na

Nevymožiteľné pokuty končia na krku samospráv. Kto nezaplatí, nech odpracuje, odkazuje šéf mestských policajtov

PREŠOV / Nevymožiteľné pokuty stoja obecné a mestské rozpočty nemalé peniaze. Vyplynulo to z exkluzívneho prieskumu, ktorý medzi samosprávami urobilo Združenie miest a obcí Slovenska. Aj pre nevymožiteľných päť eur, potom musia mestá, či obce zaplatiť exekútorom trovy, ktoré sú niekoľko násobne vyššie. Napríklad len prešovskú samosprávu to tento rok stálo vyše 54 tisíc eur.


"Títo ľudia nám znečistia verejné priestranstvo. Uložíme im sankciu, oni tú sankciu nezaplatia lebo nemajú z čoho, vypýtajú si blok na pokutu lebo nezaplatia na mieste, ktorý v zákonnej lehote nezaplatia," opísal prezident združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko.

Takto začína osud každej nevymožiteľnej pokuty. Často sú to pritom tie najnižšie sumy, ktoré policajti udelia s ohľadom na danú osobu. No preventívny účinok to nemá žiadny. Ak to nezaplatí lebo nemá z čoho, tak mesto v tom prípade ťahá za ten kratší koniec. A v konečnom dôsledku ešte na to doplatí mestská kasa.



Ak dostane pokutu človek, na ktorého sú aj exekútori prikrátki, končí to tak, že trovy konania musí niekto zaplatiť. A tie sú často aj niekoľko násobne vyššie ako samotná pokuta. "Exekútor nám po dvoch rokoch povie, že sankcia, ktorú sme uložili nejakému asociálovi je nevymožiteľná, napríklad 5 eur, ale mestu vzniknú trovy konania 75 eur," dodal Andrejko.



Medzi nevymožiteľnými pokutami však nie sú len tie udelené asociálom, ale sú v tom aj ľudia, ktorí reálne peniaze majú, no oficiálne oni ako osoba nevlastnia nič. Pre takého človeka ani malá sankcia nespĺňa výchovný účel, no nájdu sa aj takí, ktorí nezaplatia ani päť eur. Lebo ako sa hovorí kde nič nie je, ani exekútor neberie. "Za rok 2020 sme už uhradili viac ako 54 tisíc eur . Za všetky trovy konania, pričom ide aj ide o trovy z minulých rokov," okomentoval hovorca Prešova Vladimír Tomek.




ZMOS upozorňuje na to, že tu pomôže jedine zmena zákona. Prezident náčelníkov obecných a mestských polícii navrhuje aj možnosť, že kto nezaplatí tak si to odpracuje. Hoci aj s metlou v ruke na ulici. "Oranžová vesta a zametá ulice," skonštatoval Andrejko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy