Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sviatky našich zdravotníkov: Štedrý deň strávili v nemocnici
Zdielať na

Sviatky našich zdravotníkov: Štedrý deň strávili v nemocnici

BRATISLAVA / Každý rok nazeráme s kamerou do nemocníc, kde ostáva mnoho pacientov aj počas Vianoc. Tento rok je to ale iné. Hrdinami týchto dní sú zdravotníci. Aj pre nich je to tento rok iný a okrem podávania liečby sú často jediným sociálnym kontaktom pre pacientov.

​Pacientov, ktorí bojujú o život, nemôžu ich blízki držať za ruku a aj v tomto ich často zastúpia práve zdravotníci. Bez ohľadu na to, či je Štedrý deň, obliekajú ochranné pomôcky a robia, čo je v ich silách. "V nemocnici máme spolu 80 pacientov s covid-19. Z toho je 9 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V covid pavilóne máme 51 pacientov," priblížila hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová. Podobne je to aj v červenej zóne v Trnave. 


Do Národného ústavu detských chorôb sme síce nemohli vstúpiť, no aj zvonku bolo cez okná vidieť, že sú Vianoce. Na oddeleniach prežilo sviatky v službe množstvo zdravotníkov. "Ešte pred pár dňami žiadne z hospitalizovaných detí a ich rodičov netušilo, že strávia Vianoce v nemocnici," povedal Jozef Babala, prednosta Kliniky detskej chirurgie LF UK a NÚDCH. "Vzhľadom na epidemiologickú situáciu nemôžu mať tu deti všetkých rodičov, ale tie malé majú," vyjadrila sa hovorokyňa NÚDCH Dana Kamenická. "Pre každé jedno dieťa máme pripravený darček, ktorý si nájde pod stromčekom," prezradila Jana Vašková, kardiológ, NÚDCH.

Lekári, sestry či sanitári by boli radi s rodinou, berú to však ako normálnu súčasť zamestnania. Pochopenie musí mať aj rodina. Mnohí zdravotníci, ktorí Vianoce odslúžili na covid oddeleniach, ale aj na chirurgii či gynekológii, mali byť na Štedrý deň doma. Kvôli veľkému počtu zdravotníkov v karanténe, ale mnohým na poslednú chvíľu zmenili ich rodinné plány. Iní by slúžili aj tak.

​Služba bola ale tento rok prvýkrát iná. Tradičné posedenie s kolegami pri vianočných koláčoch chýbalo. Asi najviac pociťujú ako problém sociálnu izoláciu, svoju vlastnú, aj izoláciu pacientov. Napriek náročnej situácii a obmedzeniu návštev sa ale mnoho zdravotníkov snažilo o tradičnú atmosféru, napríklad aj medzi detskými pacientmi. Na Vianoce neoddychovali ani tí, vďaka ktorým sa dozvedáme, či sme negatívni alebo pozitívni. "Do 12-tej hodiny sa vykonávali odbery na covid-19 v našich odberových miestach," dodala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy