Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aj tento rok na Štedrý deň nemocnice ošetrili stovky ľudí. V Bratislave výnimočne nebol nikto s kosťou v krku
Zdielať na

Aj tento rok na Štedrý deň nemocnice ošetrili stovky ľudí. V Bratislave výnimočne nebol nikto s kosťou v krku

BRATISLAVA / Operátori tiesňovej linky 155 vyslali na Štedrý deň záchranárov k 1 649 pacientom. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Alena Krčová. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o nárast o viac ako 200 zásahov. Najviac pacientov – 272, potrebovalo pomoc v Košickom kraji. Najmenej – 153, v Bratislavskom kraji.

Počet volaní na tiesňovú linku bol však omnoho vyšší. Časť volaní vyriešili operátori konzultáciou. Na prvom mieste v rebríčku najčastejších zdravotných ťažkostí bolo sťažené dýchanie, nasledované bolesťami brucha a zhoršením zdravotného stavu u pacientov s kardiovaskulárnym ochorením. V roku 2019 najčastejšie záchranári zasahovali u pacientov s bolesťami brucha, vysoký tlakom a sťaženým dýchaním.

"Žiaľ, riešili sme aj množstvo volaní súvisiacich s COVID-19. Išlo o zhoršený zdravotný stav, manažment prevozov pacientov do nemocníc, ale aj telefonické konzultácie pri menej závažnom priebehu ochorenia," uviedla Krčová.

Ako každý rok, aj v roku 2020 telefonovali na linku prvej pomoci aj osamelo žijúci seniori, ktorí sa nemajú s kým porozprávať, aj pacienti s psychickými poruchami.

Zdravotníci v Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB) ošetrili na Štedrý deň 254 ľudí. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. Fakultná nemocnica. V Trnave zaznamenala na urgentnom príjme 75 akútnych prípadov.

V Bratislave bolo celkovo 21 pacientov ošetrených pre bolesti brucha, 15 pacientov prišlo na centrálny príjem s psychickými problémami. Pre rôzne úrazy či poranenia ošetrili 23 pacientov.

Ošetrených bolo aj 17 osôb, ktoré sa intoxikovali po požití nadmerného množstva alkoholu. Tento rok do nemocnice výnimočne neprišiel ani jeden pacient s ťažkosťami, ktoré by mu spôsobila kosť v krku po konzumácii ryby.

Zo 75  ošetrených pacientov v Trnave, bolo ošetrených na Covid príjme 11 osôb, potvrdil hovorca nemocnice. "Ostatné prípady sa týkali bežných úrazov, bolesti na hrudi či mozgových príhod," dodal hovorca Matej Martovič.

Na gynekologicko-pôrodnickom oddelení prinieslo pod stromček mamičkám prekvapenie v podobne troch dievčatiek. Konkrétne sa narodili Adelína, Diana a Eliška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy