Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kostoly budú cez Vianoce otvorené, no s týmito obmedzeniami
Zdielať na

Kostoly budú cez Vianoce otvorené, no s týmito obmedzeniami

BRATISLAVA / Všetky hromadné podujatia sú zakázané, no výnimku dostali okrem lyžiarskych vlekov aj kostoly. Bohoslužby sa však môžu konať s obmedzenou kapacitou. No, Konferencia biskupov Slovenska vyzýva najmä chorých a seniorov, aby návštevy bohoslužieb zvážili. Stále platí všeobecné oslobodenie od povinnej účasti. Niektoré kostoly však po vyhlásení lockdownu a nových opatrení svoje brány zatvorili.

Kostoly môžu byť otvorené aj teraz pred Vianocami či na sviatky. No s obmedzeniami. "Pravoslávna cirkev a naši veriaci budú dodržiavať striktne nariadenia, ktoré vydal hlavný hygienik," vyjadril sa hovorca pravoslávnej cirkvi na Slovensku Milan Gerka. Cesta na bohoslužbu sa dostala medzi výnimky zo zákazu vychádzania. No v kostoloch naďalej platia opatrenia. Sedieť sa môže len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno neobsadené. "Kapacita sa znižuje z pôvodných 50 percent na 25 percent," ozrejmil Michal Pavlišinovič, hovorca prešovskej archieparchie.

​Po opatreniach vlády a po vydaní vyhlášky hlavného hygienika však niektoré kostoly už pre verejnosť zatvorili. Ako napríklad veľký evanjelický kostol v bratislavskom Starom Meste. Každú nedeľu a sviatok bude k dispozícii nahrávka kázní a modlitieb na ich webovej stránke. „Viera a vernosť Bohu nie sú závislé od účasti na bohoslužobných podujatiach. Prejavujú sa v láske. V zodpovednosti voči ľuďom, vystavenými rizikám nákazy a straty života,“ uviedlo stanovisko Evanjelický cirkevný zbor Bratislava - Staré Mesto.

Cirkevný zbor evanjelikov v Prešove sa taktiež rozhodol kostoly uzavrieť. V Chráme Svätej Trojice sa posledná tohtoročná bohoslužba uskutoční v nedeľu 20. decembra. Potom už všetky ostatné bohoslužby budú do 10. januára iba online. „Nedokážeme zabezpečiť, aby sa na Služby Božie počas vianočného obdobia dostal každý, kto by mal o to záujem,“ uviedlo stanovisko predsedníctva CZ ECAV na Slovensku Prešov.

Pandemická situácia primäla cirkvi už v prvej vlne pandémie k tomu, že sa presunuli na internet. V rímskokatolíckej farnosti v Hanušovciach nad Topľou vysielajú online už z každého kostola. "No je to zvláštne, ale robím to pre ľudí," skonštatoval farár v Hanušovciach nad Topľou Martin Telepun. "Online prenosy fungujú v našej cirkvi už niekoľko rokov," ozrejmil Pavlišinovič. Usmernenia prišli pred sviatkami nielen od hygienikov, ale aj priamo z Vatikánu. Kňazi dostali možnosť odslúžiť viac omší ako obvykle.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy