Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia v Trenčíne je vážna. Obyvateľov čakajú od piatka viaceré obmedzenia a testovanie
Zdielať na

Situácia v Trenčíne je vážna. Obyvateľov čakajú od piatka viaceré obmedzenia a testovanie

TRENČÍN / Počet pozitívnych prípadov koronavírusu rapídne stúpa najmä na Považí. Vážna situácia je predovšetkým v Trenčíne. Radnica a hygienici sa preto rozhodli konať. Obyvateľov čakajú od piatka viaceré obmedzenia a testovanie. Takýmto spôsobom chcú nepriaznivý vývoj situácie spomaliť. Okrem iného hrozí kolaps tamojšej nemocnice.

V Trenčíne budú od piatku platiť prísnejšie opatrenia. Cez víkend čaká tunajších obyvateľov aj testovanie. "Tu už ide o životy, tu nejde o fazuľky. Sme na tom najhoršie zo všetkých miest na Slovensku," vyhlásil primátor Trenčína Richard Rybníček. 

"Tá situácia v počte nakazených je veľmi vážna. Keď to nezastavíme, tak budeme horší ako Orava," potvrdila riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková. Zatiaľ čo v októbri pribudlo v celom Trenčianskom kraji 1 000 pozitívne testovaných, v decembri toto číslo prekonali v priebehu necelého týždňa. "Máme 1 200 prípadov, z toho v Trenčíne 500," priblížila Bučková. 

Vážna situácia je aj v tunajšej fakultnej nemocnici. Momentálne je tu hospitalizovaných 133 pozitívnych pacientov. Reprofilizovať museli ďalšie lôžka. "Evidujeme výpadok 196 zamestnancov, ak sa situácia bude zhoršovať, bude to problém," upozornila námestníčka nemocnice Lenka Dunajová. 

Vedenie mesta a hygienici rozhodli, že od piatku zatvárajú na území Trenčína všetky kiná, divadlá, zakazujú konanie bohoslužieb a predávať sa nemôže ani alkohol na priamy konzum. To však nie je všetko. "Zorganizujeme celoplošné testovanie v meste Trenčín," vysvetlil Rybníček. "Testov máme okolo 40 000 na 30 odberných miestach," ozrejmil prednosta Mestského úradu Trenčín Jaroslav Pagáč. 

Testovanie bude dobrovoľné, pričom v nedeľu popoludní sa môžu prísť dať do Trenčína otestovať aj obyvatelia desiatich najbližších obcí. "Testovanie bude stáť 50 000 eur. Je čas, aby sme ochránili Trenčín aj nemocnicu pred kolapsom," dodal Rybníček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy