Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lockdown nás čaká od soboty, 19. decembra, cestovanie nie je obmedzené
Zdielať na

Lockdown nás čaká od soboty, 19. decembra, cestovanie nie je obmedzené

BRATISLAVA / Lockdown Slovákov čaká od soboty, 19. decembra. informoval o tom minsiter zdravotníctva Slovenskej republikym, Marek Krajčí. Od tohto dňa budú zatvorené aj obchody. Cestovanie ale obmedzené nie je.

"Zákaz vychádzania musí mať relatívne veľa výnimiek. Chcem apelovať, aby občania tejto krajiny ho dodržiavali a dodržiavali základné usmernenie, ktoré vláda Slovenskej republiky má pre svojich občanov," uviedol Krajčí. 

"Základ je, aby sa ľudia stretávali s jednou ďalšou domácnosťou. Sviatky sú na to, aby sa vírus šíril, sú nebezpečné," dodal. 

Vláda podľa Krajčího nechcela obmedziť cestovanie počas sviatkov. "Myslím si, že tým, že sa tieto dva dni (sobota a nedeľa) budú obchody zavreté, kúpime si ďalšie štri dni slobody," uviedol Krajčí. Zákaz vychádzania bude platiť od 19.12. od 5:00. Zákaz vychádzania je pripravený tak, aby bol do 10. januára. Zatiaľ platí do 29.12, ak parlament schváli novelu ústavného zákona, predĺži sa do 10. januára.

Všetky obchody a služby okrem základných prevádzok (drogéria, potraviny) budú zavreté. Vrátane kaderníctiev, beauty salónov, fitnesscentier či plavární. 

Výnimky:

  •  cesta do zamestnania, doprovod dieťaťa do školy 
  • cesta v nevyhnutnom rozsahu: najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt, cesta do lekárne. Všetko by to mali byť najbližšie prevádzky
  • zasielkovne, výdajné miesta e-shopov
  • cesta na bohoslužbu alebo náboženský obrad a späť
  • lyžiarske strediská zostanú otvorené, pretože je to individuálny šport v extraviláne
  • návštevy medzi dvoma domácnosťami, pobyt v prírode či individuálny šport, cesta za účelom rekreácie – spolu však môžu byť maximálne členovia dvoch domácností, ktoré vytvorili bublinu.
  • pobyt v prírode v extraviláne 
  • cesta na cestovanie (AG/PCR)
  • uznesenie obsahuje odporúčanie všetkým zamestnancom a zamestnávateľom, aby zaviedli homeoffice

"Ak si niekto objedná tovar cez internet, tak si ho bude môcť vyzdvihnúť,“ doplnil podpredseda vlády.

Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Podľa vlády by mali byť medzi ľuďmi vytvorené takzvané bubliny, ktoré majú vytvoriť členovia najviac dvoch domácností.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že na cestovaní do zahraničia sa nemení nič, pretože okolité krajiny „sú červené“ a povinná je teda karanténa a následne test.

Vytvorenie bubliny

"Každá domácnosť by si mala vybrať, s ktorou druhou domácnosťou sa chce stretáva. Do konca zákazu vychádzania sa iné domácnosti navštevovať nebudú môcť," uviedol podpredseda vlády pre legislatívnu Štefan Holý. 

Dve domácnosti, ktoré budú v jednej bubline, budú môcť ísť aj na rekreáciu. Podľa Holého, ak majú zarezervovanú nejakú chatu, nemusia rezerváciu rušiť. 

Štefan Holý uviedol, že pokiaľ by niekto nahlásil, že sa stretáva viacero domácností a nahlási to, môže prísť polícia a pokutovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy