Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rusko neprišiel na súd, Najvyšší súd pojednávanie odročil
Zdielať na

Rusko neprišiel na súd, Najvyšší súd pojednávanie odročil

BRATISLAVA / Najvyšší súd, ako odvolací orgán, v utorok rozhoduje v jednej z kľúčových káuz. Verejnosť by sa mala dozvedieť verdikt pre bývalého ministra a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a obvineného v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Mariana Kočnera. Ruskovi hrozí až 19 ročný trest, no narozdiel od Kočnera, má na sebe monitorovací náramok a je na slobode.

Najvyšší súd pojednávanie pre Ruskovu neprítomnosť odročil na 12. a 13. januára 2021. "To je všetko, môžete odísť," uviedla sudkyňa. 

"Píše obhajca Para, že v nočných hodinách ho kontaktovala manželka Pavla Ruska, že došlo pravdepodobne k útoku obžalovaného. Má zranené oči a dýchacie cesty. V dôsledku zrejme zasiahnutia kyselinou. Pričom bol ošetrovaný v nemocnici v Ružinove a prepustený," uviedla sudkyňa s tým, že vo veci má byť začaté trestné stíhanie. Rusko údajne dobre nevidí a ťažko dýcha. 

​Krátko pred pojednávaním Pavol Rusko cez svojho advokáta Mareka Paru uviedol, že ho niekto polial neznámou látkou. Na pojednávanie neprišiel. Obhajca Pavla Ruska sa nechcel vyjadriť k možnému útoku na Pavla Ruska.

Prokurátor Ján Šanta, ktorý vec dozoruje, tvrdí, že ho tento typ náhody neprekvapuje. "Neviem prečo ma to neprekvapuje. Nuž, ale konať musíme. Máme skúsenosti s Majským, máme na to právne prostriedky. Podľa môjho názoru nemôžeme odročovať,"  uviedol prokurátor s tým, že detaily prezradí v pojednávacej miestnosti. "Na takéto náhody, niekoľko hodín pred rozhodujúcim kľúčovým momentom... Neverím veľmi na náhody. Musíme konať," skonštatoval Šanta.

Daniel Lipšic uviedol, že ospravedlnenie nespĺňa zákonné náležitosti. "Je tam napísané, že pri vyšetrení pacient nespolupracoval. Navrhujem, aby súd vydal príkaz na Ruskove zatknutie. Vyhýba sa trestnému konaniu," uviedol Lipšic. 

​Pre začatím pojednávanie prokurátor Ján Šanta prišiel v dobrej nálade. "Pocity sú dobré v bojovej, víťaznej nálade. Ideme na to," uviedol Ján Šanta. Špeciálny prokurátor mal na rúšku paragrafy. "Je to symbol víťazstva," dodal. 

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade údajného falšovania zmeniek vo februári tohto roku uznal za vinných podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Marian Kočner má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Marian Kočner voči Pavlovi Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované. Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry Ján Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana K. požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy