Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výsluhové dôchodky záchranárov sú stále neisté
Zdielať na

Výsluhové dôchodky záchranárov sú stále neisté

BRATISLAVA / Záchranári už pred niekoľkými mesiacmi začali na ministerstve zdravotníctva rokovania o výsluhových dôchodkoch. Chcú si na ne šetriť sami. Veria, že sa im to podarí tak, ako obecným policajtom.

"Stále tí záchranári majú viac a viac roboty, lebo tých volaní na tiesňové linky pribúda," hovorí František Majerský, prezident SKZZ. "Tlak na záchranárov je oveľa väčší a hlavne tých výjazdov je oveľa viac. Nedá sa fyzicky ani psychicky ten nápor zvládnuť, aby ten človek vydržal do 65ky.

Práve toto sú hlavné dôvody, prečo záchranári začali intenzívnejšie hovoriť o výsluhových dôchodkoch. A majú už aj konkrétnu predstavu, ako to má vyzerať.

"Budú musieť odpracovať 25 rokov a druhá podmienka je, že musia mať vek 55 rokov," hovorí František Majerský. "A navrhovali sme, že si na to budeme prispievať sami časťou a časťou zamestnávatelia, tým pádom by sme nezaťažili štátny rozpočet ani verejné financie."

Niet pochýb o tom, že práca posádok sanitiek je naozaj náročná. Slová "zachraňujú ľudské životy" v ich prípade nie sú žiadnou frázou, ale realitou. Záchranári sú neoddeliteľnou súčasťou integrovaného záchranného systému. A predsa ako jediná zo zložiek systému nemá nárok na výsluhový dôchodok. Napriek tomu ministerstvá zatiaľ zmeny neplánujú. 

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa aktuálne nezaoberá návrhom o vytvorení osobitného výsluhového systému pre záchranárov," povedala Michaela Slivková Kirňaková z ministerstva práce. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodáva: "Aktuálne zmenu v tejto oblasti neplánujeme, do budúcna ale nevylučujeme diskusiu v tejto oblasti."

Záchranári dúfajú, že diskusia aj zmena príde čo najskôr. Chcú osloviť aj poslancov parlamentu. Tí nedávno pomohli získať výsluhové dôchodky obecným policajtom - tak prečo nie tým, ktorí denne zachraňujú ľudské životy. No a snaha záchranárov má aj iný, vážny rozmer: chcú zastabilizovať systém. 

"Keď chceme, aby nám v tomto systéme zostávali ľudia a aby cítili, že naozaj tí záchranári sú potrební pre túto krajinu. Dokazujú to v každej jednej situácii. Obzvlášť dôležití sú títo ľudia v tejto pandémii.Naozaj si to zaslúžia," povedal František Majerský.

Záchranárom sa občas namiesto vďaky ujde dokonca aj fyzický útok zo strany zachraňovaných:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy