Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Kamenici nad Cirochou sa potuloval zranený rys. Pozrite si, ako vyzerala záchranná akcia
Zdielať na

V Kamenici nad Cirochou sa potuloval zranený rys. Pozrite si, ako vyzerala záchranná akcia

KAMENICA NAD CIROCHOU / Ak poľovník v prírode natrafí na zákonom chráneného rysa, je to pre neho sviatok - niektorým sa to nepodarí za celý život. V Kamenici nad Cirochou však inak plachého rysa vídať až príliš často, a to je podľa zoológov problém. Táto šelma má zrejme zranené oko a chcú ju vyliečiť. V blízkosti farmy preto nastražili foto-pasce aj odchytové zariadenie. Pozrite sa, ako vyzerala "akcia rys".

"Rys je veľmi plachá šelma, veľa poľovníkov ho za celý život nevidí ani raz," potvrdil znalec z oblasti poľovníctva Jaroslav Dutko. Ja čakám aj 6 hodín zamaskovaný, nafotím medveďov, vlkov, ale rysa sa mi ešte nepodarilo. A oni zo vzdialenosti 5 metrov dokázali na mobil nafotiť toto plaché zviera," poveadal František Galica, tajomník PZ Jazvec Kamenica nad Cirochou. 

Zaujímajú ho miesta, kde majú dočasne umiestnené uhynuté kusy určené na odvoz do kafilérie. "Nemusí vynaložiť žiadnu námahu na aktívny lov a dokáže sa nasýtiť," vysvetlil Jaroslav Dutko. Poľahky prelezie oplotenie a práve tak sa dostane až na farmu ošípaných. "Pravidelne kontrolujeme práve pre AMO oplotenie, aby sa tam zvieratá nedostali. Ale rys skočí zo stromu dole, to je niečo úplne iné," poznamenal konateľ spoločnosti Julián Škerlik. 

"Toto sú raritné zábery, zatiaľ som sa s niečím takým nestretol," vyjadril sa Dutko. A práve to je problém. Zamestnanci upozornili poľovníkov a poľovníci štátnu ochranu prírody. Rys je u nás celoročne chránený."Vyzerá to na mladého rysa, chodí sám, ale ešte by nemal, mal by byť pri matke. Je predpoklad, že má nejaký postih, ľavé oko by mohlo byť poškodené," zhodnotil Martin Šepeľa, zoológ CHKO Východné Karpaty. 

Pozrite sa, už počas prvej noci monitoringu sa prítomnosť rysa potvrdila. Nastražili aj odchytové zariadenie."Rysa chceme aj my poľovníci v prírode, obohacuje náš revír," vysvetlil Galica. V ideálnych podmienkach sa na odchyt rysa využíva rysí moč. V tomto prípade ale pre krátkosť času vymysleli inú, provizórnu alternatívu.

Uhynuté kusy ošípaných odpratali a na rysa ako návnada čaká usmrtená veverička. Hneď nasledujúcu noc sa rys dostal do zariadenia a odchyt dopadol úspešne. Aký bude ďalší postup, určia odborníci. Rysa odviezli do bojnickej zoo."Má niečo na ľavom oku, pozrú sa na to v zoo v Bojniciach, vyzerá, že napriek zraneniu by mohol byť vypustený," dodal Šepeľa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy