Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od apríla zavedú tehotenskú dávku, medzi tínedžerkami môže nastať baby boom
Zdielať na

Od apríla zavedú tehotenskú dávku, medzi tínedžerkami môže nastať baby boom

BRATISLAVA, SNINA / Od apríla sa zavedie tehotenská dávka. Poberať by ju malo vyše 40-tisíc žien, ktoré budú nemocensky poistené. Nárok budú mať aj policajtky a vojačky. Zákon tiež rieši gravidné vysokoškoláčky i stredoškoláčky. A práve pri poslednej kategórii sa pedagógovia obávajú, že v sociálne slabšom prostredí môže nastať baby boom.

Návrh OĽaNO schválil parlament tento týždeň a podporili ho všetci 120-ti poslanci, ktorí boli v sále. Matovičovci sa o to pokúšali aj v minulosti ešte z opozičných lavíc. Fico a Pellegrini ho však vtedy zmietli zo stola.

Nárok na dávku vznikne od začiatku 13. týždňa tehotenstva. Minimálna suma pre živnostníčky a zamestnankyne by mala presiahnuť 215 eur, maximálna bude 320 eur mesačne.

Pre nepracujúce ťarchavé vysokoškoláčky a plnoleté stredoškoláčky, ktoré nebudú mať nárok na túto dávku, sa zavedie tehotenské štipendium 200 eur."Pomoc tehotným matkám je ďalšie významné sociálne opatrenie," vyhlásil poslanec Marek Šefčík (OĽaNO). 

Zo schválenia tehotenského štipendia nie sú nadšení pedagógovia. Majú na to viacero dôvodov. "Je možné, že  toho bude celkom výhodný biznis, že budú dostávať podporu k tomu, aby to tehotenstvo zvládli a nakoniec školu nemusia dokončiť," upozornila Jana Kandriková, predsedníčka ZOUS a riaditeľka SŠI Snina. 

Nárok na tehotenské štipendium budú mať stredoškoláčky, ktoré sú plnoleté."Z mojej praxe sme mali veľa tehotných študentiek. Nebolo to raz, že sme pri záverečných skúškach mali dieťatko  alebo sme kočíkovali a mamička robila záverečné skúšky," poznamenala Kandriková. 

Podľa učiteľov by bolo ideálne, aby bola pomoc od štátu podmienená ukončením školy. "Aby to nebolo kontraproduktívne a nemali sme tu baby boom," reagovala Kandriková. 

V prípade stredoškoláčok bude o priznaní štipendia rozhodovať riaditeľ školy."To bude vďačná pomoc pre mladých, aby mohli mať dieťa aj študovať," dodala Kandriková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy