Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Páchateľ už trinásťkrát vypol elektrinu, hrozí mu 25 rokov vo väzení
Zdielať na

Páchateľ už trinásťkrát vypol elektrinu, hrozí mu 25 rokov vo väzení

ZVOLEN/DETVA / Nebezpečná zábavka. Páchateľ opakovane vypína elektrinu v okolí Zvolena a Detvy. Stredoslovenská distribučná zaznamenala v posledných týždňoch až 13 takýchto udalostí. Bez elektriny bolo zhruba 400 domácnosti, v niektorých prípadoch to trvalo aj vyše hodiny.

Na strednom Slovensku, najmä v okolí Detvy a Zvolena sa už niekoľko týždňov opakuje podobný scenár. Niekto sa zahráva s trpezlivosťou ľudí. Už trinásťkrát vypol elektrinu. Otvoril trafostanicu a vypol hlavný istič. "Niekto cudzí, nie náš zamestnanec, prišiel a svojvoľne vypol trafostanice, čím obmedzil dodávku elektrickej energie pre približne 400 odberných miest," opisuje situáciu Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslovenská distribučná, a.s.

Dotklo sa aj to aj obyvateľov viacerých ulíc v Očovej. Žijú tak v neistote kedy elektrina pôjde a kedy náhle vypadne. "Normálny človek sa nad takým ani nepozastaví, že by niečo také robil. To je záškodnícka činnosť potom," hovorí jedna z obyvateľov Očovej. Ďalšia obyvateľka sa pozastavuje nad tým, že je ešte vonku aj zimné obdobie a vypínanie elektriny je naozaj zlé: "nemá čo robiť takéto veci, zima je vonku, kúrenie treba, všetko možné." Ďalším zlým vplyvom takéhoto vypínania je aj škodlivosť zariadení aj prístrojov. Páchateľ si zrejme neuvedomuje, že týmto konaním ohrozuje aj seba. Pri neodbornej manipulácii ho môže zasiahnuť prúd. "Evidentne to robí úmyselne, ale prečo, to zatiaľ nevieme," konštatuje hovorca Gejdoš. Môže ísť o jedného človeka, ale vylúčené nie je ani to, že ich je viac. V tomto prípade sa nejedná len o vypínanie elektriny, ale aj ohrozenie životov ľudí. "Máme aj zraniteľných odberateľov, ktorí potrebujú lekárske prístroje a ide tak o život," informuje hovorca Miroslav Gejdoš. Navyše môže poškodiť samotné trafostanice či časti distribučnej siete. V niektorých prípadoch zostali ľudia bez elektriny aj vyše hodiny. "Je to na hlavu postavené, kedysi sme si pomáhali a teraz si škodíme," nerozumie konaniu páchateľa jedna z obyvateliek. "V tejto veci máme prijaté trestné oznámenie a polícia vo Zvolene vykonáva úkony za účelom stotožnenia osôb podozrivých z tohto konania," povedala hovorkyňa krajského riaditeľstva Mária Faltániová. V prípade, že dôjde k ohrozeniu na živote alebo k finančným poškodeniam hrozí páchateľovi aj 25 rokov v čase núdzového stavu. 

Súvisiace články