Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jedno euro z rozprávky dokáže veľké zázraky. Päťdesiatdva slovenských nemocníc získalo špeciálne inkubátory
Zdielať na

Jedno euro z rozprávky dokáže veľké zázraky. Päťdesiatdva slovenských nemocníc získalo špeciálne inkubátory

SLOVENSKO / Rozprávky opäť pomáhajú. Práve výťažok z predaja audiopríbehov Lomidreva, Drevenej kravy a Troch holúbkov smeruje k záchrane tých najmenších, nielen predčasne narodených bábätiek. Paťdesiatdva slovenských nemocníc získalo inkubátory, ktoré sú tento rok v čase pandémie vybavené aj protivírusovým filtrom.

Už šiesty rok sa herci a speváci cez audiorozprávky na motívy príbehov Pavla Dobšinského prihovárajú deťom a ich rodičom. Aj jedna rozprávka za symbolické 1 euro dokáže veľké zázraky. Vďaka tomu, že si rozprávky kúpili ľudia v známej obchodnej sieti.  "Rozprávky u dostupné do vypredania zásob a tento rok nevydržali ani dva týždne," povedal hovorca spoločnosti Lidl, Tomáš Bezák.


Práve výťažok z týchto rozprávok putuje do 52 nemocníc po celom Slovensku. "Sú to všetky slovenské nemocnice, ktoré umožňujú bezplatný pôrod a každá získa jeden takýto inkubátor," dodal Bezák.


V každom z týchto zdravotníckych zariadení tak pribudne špeciálny inkubátor. Odborníci, ktorí navrhovali jeho vybavenie, reagovali na súčasnú situáciu pandémie. "Inkubátor je vyššej triedy a okrem iného obsahuje aj protivírusový filter, ktorý by mal byť nápomocný v ošetrovaní," uviedol prednosta neonatologickej kliniky Univerzitnej nemocnici v Martine Miroslav Zibolen.


To znamená, že ak Covid-pozitívna mamička, ktorej sa narodí zdravé dieťatko sa rozhodne nemať ho radšej pri sebe, môžu sa o neho postarať zdravotníci práve v tomto inkubátore. Poslúži však aj iným najmenším pacientom."Inkubátor je určený pre našich predčasne narodených novorodencov a klinicky chorých novorodencov," informovala vedúca sestra kliniky v Martine Tatiana Mikitová. "Umožňuje zachovanie termoneutrality prostredia, umožňuje podávanie kyslíka dieťaťu," objasnil Zibolen.
"Má na sebe monitorovacie zariadenie, kde zachytáva akciu srdca, frekvenciu dýchania, saturáciu kyslíkom aj telesnú teplotu," dodáva Mikitová.

Nové inkubátory sú určite veľmi potrebné, vzhľadom na štatistiky o bábätkách, ktoré sa vypýtajú na svet skôr. "Zhruba každé jedenáste dieťa sa narodí predčasne, to znamená z 55 tisíc sa narodí 5 tisíc predčasne," uzatvoril prednosta Zibolen.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy