Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prenasleduje ju 17 rokov. Začal, keď mala iba 11 rokov
Zdielať na

Prenasleduje ju 17 rokov. Začal, keď mala iba 11 rokov

BRATISLAVA / Zuzanu roky prenasleduje o 21 rokov starší muž. Celé sa to začalo, keď mala 11 rokov. Najprv sa s ňou chcel zblížiť, keď odmietla, začalo sa pre ňu peklo. Musela si zmeniť meno, identitu, bydlisko, ale aj tak si ju vždy nájde.

Zuzana mala 11 rokov, keď rodinný známy začal nadväzovať kontakt a chcel sa stretávať. Róbert odmietnutie od Zuzany neakceptoval a začalo sa prenasledovanie. Už pred pár rokmi TV JOJ informovala o tomto prípade, vtedy nám mama prenasledovanej opísala vážnosť situácie. "Vyhrážky nám napísal pod vlastným menom...také, že ju zabije," prezradila mama ešte v roku 2011.

Prenasledovanie trvá už 17 rokov. "Môj život funguje na neustálom strachu, neuveriteľnom psychickom týraní, ktoré trvá od jedenástich rokov. Je to neustále utekanie. Je to prenasledovanie mojej osoby, kradnutie mojej identity,"  Málokto si vie predstaviť čo musí Zuzana prežívať. Prenasleduje ju rodinný známy, ktorý ešte keď mala 11 rokov sa s ňou chcel pravidelne stretávať. "Snažil sa o nejaké intímnosti, ešte na začiatku v mojich jedenástich rokoch, kedy sa snažil ma doučovať matematiku. Chvalabohu, bola som šikovná a ušla som," hovorí o začiatkoch Zuzana. Za tie roky má Zuzana zozbierané dôkazy proti Robertovi, napriek tomu nemôže stále žiť slobodne. Už keď TV JOJ robila reportáž pred niekoľkými rokmi mali podaných niekoľko trestných oznámení. Okrem dvestoeurovej pokuty muž zostal bez trestu. Dnes už Zuzana vyzerá inak, býva ďaleko od Bratislavy, zmenila okrem svojho výzoru aj meno. Na dlho jej to nepomohlo. Po čase ju Róbert opäť vypátral. "Podala som trestné oznámenie, lenže zavreli ho do ústavu. Samozrejme, hneď ako ho pustili, začal sa ozývať. Začal robiť zle. Ten istý kolotoč. Znalecký posudok, Pezinok, vlastne potom zase vyšiel, ambulantná liečba zase nepomáha, zase sa mi ozýva, zase sa mi vyhráža," hovorí Zuzana. 

"Z veľkej pravdepodobnosti je naplnená skutková podstata trestného činu aj nebezpečného vyhrážania, aj nebezpečného prenasledovania, pretože skutočne tie postoje osoby, ktorá takýmto spôsobom koná, vzbudzujú dôvodnú obavu u poškodenej, že sa to môže aj naplniť to vyhrážanie sa, to prenasledovanie. Tiež môže sa báť o svoj život,"  vyjadrila sa Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK. "Takže ja keď podám trestné oznámenie a na neho vznesú obvinenie, tak bohužiaľ, keď pani psychiatrička povie v znaleckom posudku, že bol nepríčetný počas toho, ako mi XY rokov robí ten človek zle, tak bohužiaľ s tým nič nespravíte," hovorí Zuzana o svojej situácii. "Tam je veľmi ťažké hovoriť o tom, že by bol nepríčetný. Pretože nepríčetnosť znamená, že v čase spáchania toho skutku si nie je schopný uvedomiť to čo pácha a uvedomiť si všetky tie následky. Ale keď niečo trvá 17 rokov, tak asi stojí za to si to všetko preveriť, aby to viedlo k rozhodnutiu o vine a treste," konštatovala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy