Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rezort kultúry spúšťa novú dotačnú schému. Pozrite sa, pre koho je určená
Zdielať na

Rezort kultúry spúšťa novú dotačnú schému. Pozrite sa, pre koho je určená

BRATISLAVA / Ministerstvo kultúry SR (MK SR) spúšťa novú schému určenú pracovníkom a pracovníčkam v kultúrnom a kreatívnom priemysle, ktorí doteraz nemohli požiadať o inú formu pomoci.

Technické a podporné profesie v kultúrnom a kreatívnom priemysle môžu za obdobie od marca do septembra získať podporu vo výške 540 eur mesačne, spolu teda 3 780 eur. Na  tlačovom brífingu to povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Dodala, že príjem žiadateľa v mesiaci, za ktorý žiada podporu, by nemal presiahnuť 540 eur, pričom táto pomoc sa týka len fyzických osôb. Žiadosti o dotácie sa dajú podávať desať kalendárnych dní, od pondelka 23. novembra do stredy 2. decembra. Žiadatelia, ktorí splnia podmienky výzvy, dostanú dotáciu do konca roka.

Štáty tajomník MK SR Radoslav Kutaš v tejto súvislosti uviedol, že najväčším problémom v oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu boli fyzické osoby, ktoré boli v súbehu, teda mali aj príjem zo závislej činnosti, popri tom vykonávali aj samostatne zárobkovú činnosť. Tí na začiatku zo schémy prvej pomoci vypadli. "Tak ako sa nám podadilo ošetriť typické umelecké profesie prostredníctvom mimoriadne výzvy vo Fonde na podporu umenia (FPU), tak v tejto prvej výzve sa snažíme ošetriť aj technické profesie,“ dodal Kutaš.

Podstatnou podmienkou pre úspešné podanie žiadosti o dotáciu je zápis v evidencii iných profesionálov, ktorú vedie Fond na podporu umenia (FPU) a je zverejnená na - https://podpora.fpu.sk/. Evidencia iných profesionálov v kultúre vznikla na základe tzv. antiCOVID-ovej novely 2. FPU podľa nej vedie dva nové verejné zoznamy, konkrétne evidenciu profesionálnych umelcov a evidenciu iných profesionálov v kultúre. Riaditeľ FPU Jozef Kovalčik na tlačovej besede upozornil, že do 31. januára budúceho roka je zápis do oboch evidencií bezplatný. Všetkým, ktorí sa chcú zapísať do evidencie a majú nejasnosti, fond poradí na informačných telefónnych linkách.

Príklady výpočtu dotácie a ďalšie potrebné informácie, ako je návod na vyplnenie žiadosti či otázky a odpovede budú dostupné na webovom sídle MK SR. Rezort pre žiadateľov pripravil počas výzvy aj call centrum a emailovú podporu na adrese ds.podpora@culture.gov.sk. Call centrum bude k dispozícii počas trvania výzvy sedem dní v týždni od 8:00 do 20:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy