Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre zrazenú lesnú zver môžete skončiť vo väzení. Ako správne postupovať?
Zdielať na

Pre zrazenú lesnú zver môžete skončiť vo väzení. Ako správne postupovať?

BRATISLAVA / Jesenné počasie má svoje úskalia. A práve počas týchto dní dochádza často k stretu auta s divou zverou. Pre zrazenú lesnú zver môžete skončiť vo väzení. Ako správne postupovať, keď zrazíte alebo nájdete na ceste zver?

Polícia uvádza krok za krokom, čo robiť po zrážke so zverou: 

"Keď odíde človek z miesta a nechá tam zrazenú zver na zemi a môže to ohroziť niekoho, kto pôjde okolo, tak môže tam byť civilno-právna zodpovednosť a v určitých prípadoch aj trestnoprávna," hovorí advokát Milan Ficek.

Ak ponechaná zver na ceste spôsobí ďalšiu dopravnú nehodu, pri ktorej sa niekto zraní alebo zomrie, vtedy podľa právnika hrozí väzenie od dvoch až do dvanástich rokov. A to za ublíženie na zdraví alebo usmrtenie.

So zranenou zverou nehýbte

Hýbať so zrazenou zverou nemôžte, lebo aj vtedy by ste sa mohli dostať do problémov so zákonom. "Nikto, okrem oprávnených osôb, nemôže manipulovať so zverou. To znamená, že je to to isté, ako keby ju neoprávnene ulovil. Aj ten, kto neoprávnene manipuluje, tak sa dopúšťa trestného činu pytliactva," uviedol Imrich Šuba zo Slovenskej poľovníckej komory.

Každú zrážku so zverou je potrebné nahlásiť

Určite kontaktujte políciu, ktorá má zabezpečiť, aby sa na miesto dostavili osoby, ktoré zakliesnenú zver vyslobodia alebo uhynutú zver odstránia. "Treba zavolať políciu, ktorá informuje príslušné združenie, či už poľovné združenie alebo štátnu ochranu prírody, prípadne správcu cestnej komunikácie," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

V žiadnom prípade si nesmiete z miesta odviezť ani divú zver, pokiaľ ju zrazíte autom. Hneď kontaktujte políciu a zabezpečte miesto. "Ak vodič zrazí poľovnú zver a tá tvorí prekážku v cestnej premávke, musí ju označiť výstražným trojuholníkom. Neodporúčame dotýkať sa zvieraťa a v žiadnom prípade ho nedávať do auta. Ak sa preukáže neoprávnené prisvojenie cudzej zveri, takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," uzavrela hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy