Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Viete, aké kritériá má spĺňať kvalitná podlaha? Dôležitý nie je len povrch, na ktorý stúpate, ale aj vrstvy pod ním
Zdielať na

Viete, aké kritériá má spĺňať kvalitná podlaha? Dôležitý nie je len povrch, na ktorý stúpate, ale aj vrstvy pod ním

Zdroj: SITA

INZERCIA / Mala by byť príjemná na dotyk, nepriezvučná, odolná voči poškodeniu a disponovať schopnosťou udržiavať teplo. Vlastností kvalitnej a komfortnej podlahy je niekoľko. Pozrite sa spolu s nami, na čo treba prihliadať pri výbere podlahy počas stavby či rekonštrukcie domu.

 K podlahám sa pristupuje dvoma základnými spôsobmi - tzv. mokrým a suchým procesom realizácie. Oba tieto prístupy majú svoje výhody a sú vhodné pre isté typy priestorov.

Ťažké podlahy sú odolné, teplé a nepriezvučné, ich inštalácia je však náročnejšia

V prípade ťažkej akustickej podlahy máme na mysli podlahy tvorené z niekoľkých vrstiev. Má dobré akustické parametre vzduchovej i krokovej nepriezvučnosti, akumuluje teplo a je aj mechanicky odolná. Hodí sa do pasívnych domov, do obytných miestností na prízemí a priestorov, kde nebude príliš zaťažovať strop, keďže je ťažšia. V prípade podkrovných priestorov preto nie je vhodnou voľbou.

Ťažké podlahy majú tiež náročnejší, tzv. mokrý proces výstavby. Za nevýhodu sa dá považovať aj časová náročnosť, keďže obsahuje betónovú vrstvu, ktorá musí poriadne stvrdnúť, čo môže trvať aj niekoľko dní.

Tieto typy podláh sa skladajú z piatich základných vrstiev. Na povrchu sa nachádza nášľapná vrstva s hrúbkou 1 až 20 mm, nasleduje separácia (vyrovnanie podkladu) s hrúbkou 2 až 3 mm, pod ňou sa nachádza vystužená betónová doska (50 - 60 mm) alebo anhydrit (síran vápenatý), ktorý sa môže uložiť v tenšej vrstve 40 až 60 mm. Pod betónom sa nachádza separácia kvôli zamedzeniu prieniku vody do izolácie. Najspodnejšiu vrstvu tvorí kročajová izolácia s hrúbkou 20 až 50 mm. Ako vhodnú kročajovú izoláciu ťažkej podlahy odporúčame dosky z minerálnej vlny ISOVER N, ktorých vlastnosti zlepšujú krokovú a vzduchovú nepriezvučnosť plávajúcich podláh a sú vhodné pod cementový poter. Pod cementový aj anhydritový poter sa dajú použiť dosky ISOVER T-N, prípadne špeciálne elastifikované izolačné dosky z penového polystyrénu ISOVER EPS FLOOR 4000.

SITA

Vhodné aj na podlahové vykurovanie

Ťažká plávajúca podlaha je vhodná aj na inštalovanie podlahového vykurovania. Podlahové vykurovanie sa do podlahy zavádza buď pomocou tvarovky z penového polystyrénu, ktoré slúži na uloženie vykurovacích hadov alebo cez lokálne úchytky, kam sa vykurovacie hady upevnia.

Oba tieto typy inštalácie podlahového vykurovania majú svoje prednosti. V prípade EPS tvaroviek je to lepšia kontrolovateľnosť uloženia vykurovania, majú tiež dobrú tepelno-izolačnú funkciu a inštalujú sa pomerne jednoducho. Úchytky vás síce vyjdú lacnejšie, no treba myslieť na to, že kvôli zvýšenému teplotnému spádu je nutné zvýšenie hrúbky tepelnej izolácie v podlahe nad nevykurovaným priestorom o cca 40% oproti podlahám bez vykurovania.

SITA

Suché podlahy položíte rýchlejšie

Druhou dostupnou alternatívou sú suché podlahy vyrobené z prírodnej sadry. Suché sadrové podlahy zo sadrovláknitých dosiek Rigidur sú na dotyk teplejšie ako podlahy na báze cementu. Majú niekoľkonásobne nižšiu hmotnosť, preto sú vhodné napríklad aj pre podkrovné priestory. Sú zdravotne a hygienicky nezávadné, odolné a nehorľavé.

Ich najväčšou výhodou je inštalácia - vďaka suchej technológii výstavby je možné aplikovať ich počas celého roka a ich finalizácia je možná už po 24 hodinách. Sadrové dosky môžete pokrývať rôznymi typmi krytín - kobercom, dlažbou, PVC, laminátovými či drevenými parketami. Suchú podlahu je pritom možné položiť aj do vlhších priestorov, pokiaľ ich ošetríte hydroizoláciou, napr. tekutou lepenkou.

Sadrovláknité podlahové dosky sa vyrábajú zo zmesi sadry, papierových vlákien a minerálnych prísad. Majú celistvý povrch, čo umožňuje rovnosť konštrukcií a zároveň sú hĺbkovo impregnované, čo zabraňuje vzniku plesní aj pri zvýšenej vlhkosti. Suchú podlahu pomerne jednoducho zmontujete vďaka podlahovým dielcom s polodrážkami. Tie sa dopĺňajú dodatočnou izolačnou vrstvou - suchým podsypom, polystyrénom, drevovláknitou doskou či minerálnou izoláciou.

SITA

Podlahové vykurovanie v suchej podlahe?

Ideálne riešenie Aj v prípade podlahy zo sadrovláknitých dosiek je možná realizácia podlahového vykurovania, a to teplovodného aj elektrického. Ide o veľmi vhodnú alternatívu, keďže vďaka sadre sa podlaha rýchlo vyhreje. Treba však vyberať taký vykurovací systém, ktorý je výrobcom určený na použitie v kombinácii so suchou podlahou.

Pri suchej podlahe sa odporúča osadiť vykurovací systém priamo pod podlahové dosky. Teplovodné rúrky sa uložia v prefabrikovaných doskových prvkoch a medzi vykurovacie vedenie a podlahové dosky sa umiestnia tvarovky z tepelne vodivého plechu. Teplota na povrchu tepelno vodivých plechov v styku s podlahovými dielcami nesmie prekročiť 45°C, preto je potrebné teplotu vykurovacieho média v prevádzke obmedziť na 45 – 50°C.

Najčítanejšie správy