Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Norbert Bödör mal priamu telefonickú linku na úrad vlády Roberta Fica, vyplýva to z podnikateľovej výpovede
Zdielať na

Norbert Bödör mal priamu telefonickú linku na úrad vlády Roberta Fica, vyplýva to z podnikateľovej výpovede

BRATISLAVA / Vplyvný nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je obvinený, že si takpovediac sprivatizoval políciu,  mal priamu telefonickú linku na úrad vlády Roberta Fica. Vyplýva to z Bödörovej výpovede pred policajným vyšetrovateľom, podľa ktorej mal kontakt na premiérov sekretariát.

Číslo oficiálne používala Ficova hlavná radkyňa Mária Trošková, podnikateľ naň volával aj večer. Bývalý premiér však odmieta prezradiť, aký vzťah s ním mal. Opakuje, že Bödöra pozná z oficiálnych návštev bezpečnostnej služby Bonul. Na túto skutočnosť upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Policajná akcia Očistec priniesla plné priehrštie obvinení nielen Norbertovi Bödörovi, ale aj bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi a ďalším policajným špičkám, či šéfovi špeciálnej prokuratúry Dušanovi Kováčikovi. Ich úlohou bolo Slovensko chrániť pred zločincami, podľa obvinení však sami založili zločineckú skupinu, ktorá mala prikrývať trestnú činnosť, vydierať, korumpovať a v neposlednom rade využívať získané informácie na politický boj. Expremiér Fico ale od konca minulého týždňa opakuje, že pre týchto ľudí platí prezumpcia neviny. A kým o Tiborovi Gašparovi hovorí ako o dobrom policajnom šéfovi, svoj vzťah s Norbertom Bödörom rozoberať nechce a v rôznych obmenách opakuje, že ho pozná tak ako iných podnikateľov. "Ako predseda vlády som navštevoval všetky najvýznamnejšie podniky, kde bola táto najväčšia SBSka. Ja nevidím žiaden dôvod, čo sa ja mám vám čo spovedať, či ja niekoho poznám alebo nie," odpovedal v relácii Na hrane.

Volal na Ficov sekretariát

Podľa výpovede Norberta Bödöra pred vyšetrovateľom v kauze Kuciak však ich vzájomný vzťah môže byť bližší, ako len oficiálny. Pri otázkach na konkrétne číslo z jeho výpisov totiž priznáva: "Kontaktoval som a volal som na premiérov sekretariát, neviem, kto to číslo používa." Podľa zistení polície ako aj odpovede z úradu vlády toto číslo v rokoch 2015 až 2018 bolo oficiálne evidované na Ficovu hlavnú radkyňu Máriu Troškovú. A toto číslo minimálne dvakrát volalo späť aj Norbertovi Bödörovi a to 1.12.2017 o 20:13 a 17.1.2018 o 22:15. Prečo v takom netradičnom večernom čase podnikateľ nevysvetlil: "Neviem sa k tomu vyjadriť, nepamätám si to." A vysvetliť to nechcel ani Robert Fico. Po skončení relácie Na hrane odmietol na otázky redaktorov o Troškovej telefóne a Bödörovi odpovedať:" Na všetky vaše otázky som odpovedal v televíznej relácii. Nechcete ísť až do auta s kamerou?"

Norbert Bödör stojí v pozadí SBS-ky Bonul, aj keď oficiálne v jej štruktúrach nefiguruje. Firma je napísaná na jeho otca Miroslava, no podľa dát z projektu Kočnerova knižnica medzi Norbertom Bödörom a Bonulom dochádzalo k rôznym finančným transakciám. Bezpečnostná služba za vlád Smeru pravidelne vyhrávala štátne zákazky a strážila strategické budovy. Robert Fico opakovane chodil na ich vianočné večierky. Obhajoval to ešte aj vlani: "Keď firma zamestnáva niekoľko tisíc ľudí, to nie je nejaká garážová firma, dobre poznám majiteľa tej firmy, to je starý pán, to nemá nič spoločné s tým pánom, ktorý je dnes predmetom nejakej medializácie. Tá firma neurobila nič, môj postoj je taký ako doteraz."  Tohto roku Bonul prišiel o bezpečnostnú previerku. Národný bezpečnostný úrad mu ju odobral po tom, čo sa prevalila komunikácia medzi Norbertom Bödörom a Marianom Kočnerom. Ten chcel cez neho napríklad vybaviť zmenu prokurátora Šantu, ktorý dozoroval kauzu falšovania zmeniek televízie Markíza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy