Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Prezidentka sa stretla so zástupcami samospráv. Celoplošné testovanie ich finančne vyšťavilo
Zdielať na

Prezidentka sa stretla so zástupcami samospráv. Celoplošné testovanie ich finančne vyšťavilo

BRATISLAVA / Celoplošné testovanie ukázalo, že samosprávy sú pri riadení verejných vecí kľúčové. Vo svojom krátkom prehlásení to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Samosprávy po celonárodnom testovaní však hlásia problémy s rozpočtom. Zároveň poriadne zviditeľnili, kde to vo fungovaní verejnej i štátnej správy škrípe.

Hlava štátu prijala v prezidentskom paláci zástupcov Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Správa vecí verejných je efektívnejšia, ak je územie spravované zdola. Je autentickejšia a samosprávy a ich predstavitelia sú prirodzenými autoritami pre občanov v území. Aj z tohto dôvodu je potrebné, aby sme sa k samosprávam správali ako k partnerovi a nie ako k podriadenému,“ povedala prezidentka.

Hlava štátu so zástupcami samospráv diskutovala o ich skúsenostiach pri spolupráci so štátom. Tlmočila presvedčenie samospráv, že civilný krízový manažment na strane štátu nefunguje optimálne a samosprávy tak často musia kompenzovať prípadne dopĺňať štát pri plnení úloh, ktoré by mal štát zabezpečovať sám.

V obci Šmigovec žije zhruba 80 obyvateľov. Obecný rozpočet tam sotva vystačí na uhradenie základných potrieb. Starosta šetrí, kde sa dá, no dva testovacie víkendy boli veľkou záťažou.

Obec sa spolieha na to, že výdavky uhradí štát. "Pokiaľ nám to neuhradia do konca roka, tak budeme mať problém uhradiť faktúry za odvoz smetia, elektrinu a telefón. A na výplaty už ani nehovorím," hovorí starosta obce Michal Pidanič. 

Dve kolá testovania stáli obec takmer 1000 eur. Na účte im už veľa peňazí nezostalo. Účty za elektrinu, ktoré budú oveľa vyššie ako inokedy ale štát obciam nepreplatí. "Za tie peniaze sme mohli nakúpiť niečo iné, napríklad sme obnovili kultúrny dom a potrebujeme tam záclony, žalúzie. Šetríme, zbierame korunky a naraz to minieme za štyri dni na iné veci," dodal starosta. 

Na koronavírus matematikou. Pozrite si rozhovor s dátovým analytikom: 

Súvisiace články