Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Situácia v niektorých slovenských nemocniciach začína byť mimoriadne kritická
Zdielať na

Situácia v niektorých slovenských nemocniciach začína byť mimoriadne kritická

BRATISLAVA / Zdá sa, že problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu spôsobený pandémiou Covid-19 sa nevyhne ani Slovensku. Už dve nemocnice požiadali o pomoc okresné úrady. Tie majú v rukách aj tú právomoc, že chýbajúcich zdravotníkov môžu do služby povolať rozkazom. S čím sa už aj začalo.

Epidemiológovia na Slovensku začínajú hovoriť o stabilizácii a vrchole druhej vlny, v našich nemocniciach to však tak ani z ďaleka nevyzerá. V niektorých postihnutých regiónoch preto už dokonca začali povolávať zdravotnícky personál.

Rovnako nie najlepšie je na tom nemocnica v Leviciach. Aj im chýba takmer sedemdesiat zdravotníkov. Obmedzili preto operácie, či ambulantné zákroky. Sústredia sa na koronových pacientov. Tiež požiadali o pomoc okresný úrad.

"Vzhľadom na to, že predpokladáme v regióne Levice ďalší nárast počtu ochorení na koronavírus so zlým klinickým priebehom, ktorý si vyžiada hospitalizáciu pacientov, musí vedenie nemocnice zabezpečiť dostatočné počty zdravotníckeho personálu na prevádzku "kovid" pracovísk nemocnice," povedala hovorkyňa nemocnice Agel v Leviciach Martina Pavlíková.

Povolávať zdravotníkov do služby môžu podľa platných zákonov jednotlivé okresné úrady. S takouto požiadavkou môžu prednostovia osloviť ľudí z toho okresu, do ktorého spadajú. "Toto bolo prijaté v rámci núdzového stavu ako opatrenie hospodárskej mobilizácie," vyjadrila sa Renáta Golisová, zástupkyňa prednostu OÚ Čadca. V Čadci zatiaľ povolali 4 zdravotné sestry. Na základe povolávacieho rozkazu by už v tomto čase mali zarezávať na oddeleniach. V ich pôvodnej práci proti tomu protestovať nemôžu.

Podľa šéfa krízového štábu a ministra vnútra v jednom sú to na Slovensku zatiaľ dve nemocnice, ktoré o takúto pomoc prostredníctvom okresných úradov požiadali. "Je to vyložene v ich kompetencii, keď si nemocnice požiadajú, že treba takýmto spôsobom zabezpečiť personál," uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

A zatiaľ, čo minister zdravotníctva nateraz situáciu upokojuje a hovorí o nej ako o stabilnej. "Máme viac ako 90 percent lekárov, máme okolo 87 percent sestier na našich oddeleniach," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. Šéf zdravotníckych odborov, hovorí, že povolávať personál do nemocníc bude čoskoro bežnou realitou. "Myslím si, že áno, žiaľ," povedal predseda LOZ Peter Visolajský. Minister zdravotníctva ale jedným dychom dodáva, že takéto povolávacie rozkazy pre zdravotníkov, by mali byť iba tou poslednou možnosťou.

Percento pozitívnych v domovoch sociálnej starostlivosti a nemocniciach je stále veľmi vysoké

Percento pozitívne testovaných na koronavírus v domovoch sociálnej starostlivosti a nemocniciach je stále veľmi vysoké. Na tlačovej konferencii k výsledkom druhého kola plošného testovania to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Potvrdilo sa, že toto sú dva rizikové segmenty, na ktoré sa musíme zamerať, aj čo sa týka testovania v budúcich týždňoch," uviedol Marek Krajčí. Ako dodal, vypadlo do 10 percent lekárov a 13 až 14 percent sestier. 

Šéf rezortu zdravotníctva tiež dodal, že nemocnice na juhu už prijímajú pacientov zo severu a rozkladajú tak kapacity jednotlivých zdravotníckych zariadení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy