Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič pre TV JOJ: V nasledujúcich týždňoch určite zjemňovanie pravidiel nebude
Zdielať na

Matovič pre TV JOJ: V nasledujúcich týždňoch určite zjemňovanie pravidiel nebude

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič v nedeľu v Novinách TV JOJ hovoril o výsledkoch druhého kola celoplošného testovania na Slovensku. Predseda vlády zhodnotil aktuálnu situáciu v súvislosti s plošným testovaním v avizovaných okresoch. Čo bude Slovensko čakať ďalej a akú úspešnosť malo druhé kolo testovania?

Na Slovensku skončil už tretí testovací víkend. Po pilotnom testovaní a prvom kole celoplošného testovania megaprojekt pokračoval v 45-tich okresoch. O tom, čo priniesol tento víkend, hovoril naživo v Novinách TV JOJ premiér Igor Matovič.

Premiér uviedol, že v pondelok zasadne Ústredný krízový štáb SR, ten vyhodnotí, či bude potrebné aj ďalšie testovanie a ak áno rozhodne aj o tom, v ktorých okresoch. "Použite antigénových testov znižuje pozitívne prípady o viac ako 55 percent. Keď budem vidieť, že v nejakom okrese je zlá situácia, tak hriech by bol nevyužiť túto zbraň," vyjadril sa Matovič. Možnosť otvorenia ekonomiky a sociálneho kontaktu si vie predstaviť pri 1 000 prípadoch denne.

V nasledujúcich týždňoch k zjemňovaniu pravidiel na Slovensku podľa premiérových slov nedôjde. "O nejaké dva, tri týždne určite zjemňovanie pravidiel nebude," skonštatoval Matovič.

Od pondelka by malo byť v každom okrese otvorené odberové miesto. Na otázku, či sú nachystané, premiér odpovedal vyhýbavo a odkázal na rezort zdravotníctva. "Považoval by som to za mimoriadne zlyhanie, ak by sa neotvorili," dodal Matovič. 

V sobotu 7. novembra 2020 sa prišlo otestovať celkovo 1 297 571 obyvateľov, pričom pozitívny výsledok ukázali antigénové testy u 8 172 z nich. Výsledky prvého dňa druhého kola plošného testovania v 45-tich červených a 13-tich zelených okresoch v nedeľu na brífingu predstavili predseda vlády Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď.

„Vstupujeme do finále plošného testovania. Včerajšie výsledky účasti a tiež klesajúci počet pozitívnych prípadov mi osobne priniesli veľký úsmev na tvári. Potvrdzuje sa, že Slovensko sa v dôležitých chvíľach a pre dobrú vec dokáže zomknúť. Pokles pozitívnych prípadov a teda aj nižšia miera ohrozenia tých zraniteľnejších v našej spoločnosti sú skvelým zadosťučinením. Opäť obrovská vďaka všetkým, ktorí sa do tohto projektu zapojili,“ vyzdvihol Naď. Zároveň informoval, že ozbrojene sily v nedeľu otvorili 2 670 odberových miest, teda 99,96 % z plánovaného počtu. Záujemcovia sa môžu prísť otestovať do 20-tej hodiny.

Počas nedele sa na operácii Spoločná zodpovednosť priamo podieľa celkovo 20 874 osôb, z toho 3 603 profesionálnych vojakov, 2 595 policajtov, 117 príslušníkov finančnej správy, 87 hasičov, 45 horských záchranárov, 8 856 zdravotníkov, 4 683 administratívnych pracovníkov a 888 dobrovoľníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy