Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mestá a obce žiadajú preplatenie nákladov za celoplošné testovanie, rozpočtové diery nemajú ako zaplatať
Zdielať na

Mestá a obce žiadajú preplatenie nákladov za celoplošné testovanie, rozpočtové diery nemajú ako zaplatať

SLOVENSKO / Náklady na celoplošne testovanie chcú mestá a obce preplatiť od štátu najneskôr do začiatku decembra. V rozpočte im vznikla diera, ktorú nemajú ako zaplátať. Majú však obavy, keďže od štátu ešte nedostali ani peniaze, ktoré vynaložili na boj s pandémiou v prvej vlne. Navyše pri menších obciach hrozí, že nebudú mať napríklad na zaplatenie energií.

Náklady menších obcí, ktoré použili na zabezpečenie víkendového testovania, sa pohybovali od 500 eur v menších obciach až po 100-tisíc eur vo veľkých mestských častiach. Pre malé obce je aj pár stoviek eur nevyhnutných na zabezpečenie plynulého chodu. Dlh vlády voči mestám a obciam pritom navyšujú aj výdavky na opatrenia z prvej vlny, ktoré ešte stále neboli vyplatené.

Pri celoplošnom testovaní obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 mestá ukázali, že vedia fungovať efektívnejšie ako štát. V tlačovej správe to uviedol prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Podľa neho by bez enormného nasadenia miest a samospráv nebolo možné celoplošné testovanie úspešne vykonať. 

„Som presvedčený, že tento masový projekt zachránili samosprávy, ktoré zohrali nenahraditeľnú a kľúčovú rolu. Keby sme sa rozhodli povedať vláde, že do toho nejdeme, garantujem, že to armáda, zdravotníci, ani miestna štátna správa nezvládnu. Za približne päťdesiat primátorov a primátoriek ÚMS môžem úprimne prehlásiť, že sme neurobili absolútne žiadnu chybu. Naopak, celý čas sme vláde a armáde výrazne pomáhali,“ povedal Rybníček.

Kritiku si však podľa prezidenta ÚMS zaslúži celý proces rozhodnutí a príprav celoplošného testovania, o ktorom rozhodla vláda bez komunikácie so zástupcami miest, akými sú ÚMS či Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

ÚMS sa podľa Rybníčka v tejto chvíli sústreďuje na výsledky testovania prvého kola. Verí, že vláda získala potrebné dáta, na základe ktorých sa bude rozhodovať o ďalšom postupe na Ústrednom krízovom štábe. ÚMS sa po dnešnom rannom rokovaní s členskými mestami dohodla, že kľúčovým bodom pre rozhodnutie zástupcov miest a samospráv bude dnešné stanovisko epidemiologickej komisie na zasadnutí Ústredného krízového štábu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy