Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Generálna prokurátora pozastavila Kováčikovi funkciu špeciálneho prokurátora, jeho spis kompletizujú
Zdielať na

Generálna prokurátora pozastavila Kováčikovi funkciu špeciálneho prokurátora, jeho spis kompletizujú

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra potvrdila pozastavenie funkcie prokurátora obvinenému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, ktorého vo štvrtok ráno zadržala NAKA. Kováčikovi v priebehu dňa vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dušana Kováčika dňom 22. októbra.

Podľa informácií TV JOJ, vyšetrovací spis aj s dôkaznou situáciou v prípade obvineného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ stále kompletizuje vyšetrovateľ Národnej protizločineckej jednotky. Väzobný návrh ešte stála nie je vyhotovený, ale dá sa s najväčšou pravdepodobnosťou očakávať. Lehota na návrh väzobného stíhania pre zadržaného a obvineného Kováčika uplynie vyšetrovateľovi v sobotu ráno o 7:00. 

TV JOJ už včera zverejnila, že dozorovým prokurátorom v trestnom stíhaní Dušana Kováčika a Norberta Pakšiho je prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. To, či vyšetrovateľ podá návrh alebo podnet na väzobné stíhanie Kováčika dozorovému prokurátorovi, ešte nie je isté. Ak sa tak stane a prokurátor sa s podnetom polície stotožní, následne podá žiadosť o väzbu pre obvineného a o tej rozhodne Špecializovaný trestný súd.  

Výzva na odstúpenie

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyzvali obvineného Dušana Kováčika na rezignáciu na post špeciálneho prokurátora. Informoval o tom Peter Kysel, jeden z prokurátorov.

"Vyzývame špeciálneho prokurátora na okamžité odstúpenie z funkcie špeciálneho prokurátora, z dôvodu spreneverenia sa funkcii a poslaniu prokurátora ako aj vedúceho prokurátora ÚŠP Generálnej prokuratúry SR,“ uvádza sa vo výzve.

Výzvu okrem Kysela podpísali Bohdan Čeľovský, Milan Cisárik, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Rastislav Hruška, Attila Izsák, Oliver Janíček, Peter Jenčík, Vladimír Kuruc, Miroslav Ľalík, Milan Nociar, Renáta Ontkovičová, Jaroslav Palkovič, Aurel Pardubský, Ján Šanta, Vasil Špirko, Martin Tamaškovič, Vladimír Turan a Maroš Žilinka.

Rada prokurátorov SR v tejto súvislosti vo svojom stanovisku uviedla, že trestné stíhanie v tejto veci považuje za súčasť očistného procesu v prokuratúre. Podozrenia zo spáchania závažných a úmyselných trestných činov jedným z najvyšších funkcionárov prokuratúry majú podľa rady medzi prokurátormi za následok pocity hnevu, hanby a opovrhnutia. „D. K. vyzývame, aby sa v prípade potvrdenia dôvodnosti trestného stíhania voči nemu vzdal funkcie špeciálneho prokurátora a umožnil túto dôležitú funkciu zastávať človeku, o ktorého morálnej integrite nie sú žiadne pochybnosti,“ skonštatovala rada.

Jozef Čentéš: Každý prokurátor by mal zvážiť verejné vyhlásenie

Kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš sa domnieva, že každý prokurátor by sa mal verejne vyjadriť k situácii so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a vydať verejné vyhlásenie. Pre TV JOJ to uviedol v reakcii na výzvu Rady prokurátorov SR, ktorí vyzvali Kováčika na odstúpenie z funkcie. Čentéš pod výzvou podpísaný nie je, ale pre portál noviny.sk uviedol, že s aktivitou Rady prokurátorov Slovenska /RP SR) sa úplne stotožňuje. 

"Podporujem vyhlásenia RP SR, ktorá verejne vyzvala špeciálneho prokurátora, aby sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora. Považujem to v tejto situácii za jediné možné a správne riešenie," uviedol Čentéš. 

Čentéš verí, že tejto verejnej výzve RP aj niektorých ostatných prokurátorov Dušan Kováčik vyhovie a z funkcie rezignuje. Ako ďalej uviedol v súčasnom stave, keď Slovensko má špeciálneho prokurátora obvineného zo závažných zločinov, by mali k takýmto vyhláseniam pristúpiť ďalší prokurátori. Len tak, podľa neho, bude verejnosť prokurátorom veriť ak aj takto ukážu, že v prokuratúre sa dôsledne uplatňuje zásadna "padni komu padni". 

"Domnievam sa, že každý prokurátor by mal, podľa vlastnej úvahy, zvážiť verejné vyhlásenie. Je tomu tak preto, lebo prokuratúra sa očisťuje a v záujme každého prokurátora by malo byť, aby prokuratúra pokračovala v očiste a v získaní dôvery vo vzťahu k verejnosti," dodal Čentéš. 

Desaťtisíc eur v aute

Dušana Kováčika zadržala NAKA vo štvrtok ráno v blízkosti policajného prezídia v Bratislave. Pri prehliadke auta mu našli desať tisíc eur, ktoré si polícia fotografovala ako dôkaz. 

Kováčik pritom na mieste odpovedal vyšetrovateľovi, koľko tam má peňazí tam vlastne je. "Desať tisíc" uviedol Kováčik vyšetrovateľovi.

Ten sa tiež zaujímal o to, prečo má špeciálny prokurátor takúto vysokú hotovosť pri sebe. "To sú moje peniaze, ktoré som navyberal, niekde doma mám aj papierik od toho. Zo Slovenskej, čo som vyberal. Chcel som zrealizovať kúpu jednej lúky, nakoniec z toho vzišlo," povedal Kováčik.

Kováčik sa v rýchlosti rozhovoril aj o ďalších podrobnostiach, tisícovej hotovosti. "Určite to bolo v októbri alebo tak nejak. 19? Mám taký malý papierik, a šak to sa dá v Slovenskej sporiteľni overiť. A plus potom ešte peniaze, čo som kamarátovi požičiaval, to mi postupne vracal," dodal Kováčik.

Kováčika ešte vo štvrtok vyšetrovateľ obvinil. ​"Dušana K. obvinili, zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti," uviedol policajný hovorca Michal Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy