Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Politici k zadržaniu Kováčika: Šeliga ho vyzval k okamžitému odstúpeniu, Pellegrini necíti zodpovednosť
Zdielať na

Politici k zadržaniu Kováčika: Šeliga ho vyzval k okamžitému odstúpeniu, Pellegrini necíti zodpovednosť

BRATISLAVA / K zadržaniu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, Národnou kriminálnou agentúrou, sa vyjadrili politici.

Expremiér Peter Pellegrini povedal, že rešpektuje činnosť orgánov v trestnom konaní. "Pevne verím, že konajú na základe dôkazov," uviedol Pellegrini. Necíti však akúkoľvek zodpovednosť za jeho zvolenie v parlamente. "Keď ho volíte tak máte dôveru, že si bude vykonávať svoju prácu správne," dodal. Koalícia naznačuje, že by sa niektorí predstavitelia Smeru a Hlasu mohli báť, v prípade, že by Kováčik spolupracoval. "Ja sa určite nebojím, pretože musí platiť, že ak som pri výkone svojej funkcie mohol spraviť chybu a porušil som nejaké zákony, čo pevne verím, že nie, tak ako každý občan SR musím niesť za to svoje následky," skonštatoval Pellegrini. Zadržanie Dušana Kováčika ho nevyrušilo. Chce si taktiež počkať na rozhodnutie súdu.

Robert Fico zdôraznil, že rešpektuje prezumpciu neviny. "Žijeme v atmosfére, kedy treba zbaviť sudcu talára, ak má iný právny názor, ako bol predtým vyjadrený napríklad v denníku N alebo denníku Sme," povedal Fico. Stíhanie špeciálneho prokurátora bolo podľa jeho slov objednávkou médií. "Toto zadržanie média objednávali niekoľko mesiacov a dnes im bolo vyhovené," myslí si expremiér.

"Svedčí to o tom, že vláda plní svoje sľuby a je jasné, že NAKA má rozviazané ruky. Ja si myslím, že každý človek, ktorý robil veci, ktoré kryli mafiu si dnes nemôže byť istý, že mu nezaklope NAKA na dvere," povedal predseda poslaneckého klubu OľaNO Michal Šípoš. Šípoš si taktiež myslí, že Kováčik už dávno nemal byť vo funkcií. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora by malo končiť tento rok.

"Zadržanie Dušana Kováčika je kľúčový moment pre boj za Slovensko," ​vyhlásil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Na druhú stranu pripomenul, že každý má právo na spravodlivý proces. V budove Národnej rady vyzval Kováčika k odchodu. "Dušan Kováčik má okamžite odstúpiť. Tento pán zamietol pod koberec 63 prípadov. Jednu žalobu za celú svoju funkciu podal, čo je úplná hanba," myslí si Šeliga. Zásah NAKA podľa neho absolútne znižuje dôveru v špeciálnej prokuratúre. "Ešte v tej cele predbežného zadržania by mal podpísať vyhlásenie, že odstupuje," dodal.

​ 

K zadržaniu sa vyjadril aj poslanec za SaS a právnik Alojz Baránik. Ten ocenil kroky prokurátora. "Hovorí to to, čo niektorí z nás mnoho rokov. Je to organizácia, ktorá je ovládaná zločinom," uviedol Baránik. "Keď nový, mladý prokurátor si trrúfol dať súhlas na vzatie do väzby, tak vtedy sa to pohlo. Verím, že je to náznak niečoho nového,"  dodal Baránik. Upozornil aj na zadržanie exgenerálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorého následne súd prepustil na slobodu. Podľa Baránika už Kováčik dávno nemal zastávať svoj post. "Či sa nájde niekto iný, kto to všetko zmení, to ešte uvidíme," skonštatoval.

Vicepremiérka Veronika Remišová v súvislosti so zadržaním Dušana Kováčika povedala, že "je dôležité aby polícia mala rozviazené ruky." Polícia má podľa jej slov konať slobodne a plniť si svoje povinnosti.  Pripomenula taktiež nový zákon z dielne Za ľudí o zaisťovaní majetku.

​Informácia o zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú nijako neteší. Ako ďalej uviedla v reakcii, ktorú poskytol Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti, takáto skutočnosť prehlbuje nedôveru v prokuratúru, ak človek v jej čele je trestne stíhaný, pričom on sám má v zásadnej kompetencii trestne stíhať tých, ktorí sa dopustili trestných činov. "Ak by sa preukázali podozrenia, že špeciálny prokurátor je naozaj vinný z páchania trestných činov, znamenalo by to hlboké spreneverenie sa poslaniu, ktoré má napĺňať. O to viac je dnes potrebné sústrediť sa na voľbu nového generálneho prokurátora, aby na čele prokuratúry stál človek, ku ktorému máme veľkú dôveru, že bude statočný," zdôraznila Kolíková.

Predseda parlamentu Boris Kollár odkázal verejnosti, aby si všimli rozdiel medzi vládou Petra Pellegriniho a Roberta Fica oproti Igorovi Matovičovi. "Za tejto vlády sa poste dejú také veci, ktoré sa predtým naozaj nediali," skonštatoval Kollár. Na otázku, či by mal odstúpiť odpovedal Kollár nepriamo. "Bolo veľmi veľa výhrad voči pánovi Kováčikovi, ale cez to všetko ja som to nevidel. Stále platí prezumpcia neviny," dodal Kollár. Predseda taktiež, poznamenal, že sa nepatrí politikom vyjadrovať k takýmto prípadom a vec by mali riešiť orgány činné v trestnom konaní.

Robert Fico sa k zadržaniu zatiaľ nevyjadril, uviedol, že nemá dostatok informácií. Svoje stanovisko poskytne na tlačovej besede.


Správu budeme aktualizovať o ďalšie vyjadrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy