Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Projekt za milióny eur na Slovensku: Zháňal sa vlčí moč, trus či krv šeliem
Zdielať na

Projekt za milióny eur na Slovensku: Zháňal sa vlčí moč, trus či krv šeliem

BRATISLAVA / Zháňali vlčí moč, zbierajú trus a na DNA analýzu posielajú srsť aj krv. Veľké šelmy na Slovensku sú momentálne pod mimoriadnym drobnohľadom. Pracovníci Štátnej ochrany prírody pracujú na projekte za osem miliónov eur.

Zistiť chcú nielen to, koľko rysov, medveďov či vlkov máme, no tiež to, aký je ich zdravotný stav. Zbierajú preto trus aj tkanivá pri úhynoch. Zisťujú tiež migračné trasy veľkých šeliem, a to aj pomocou fotopascí. ŠOP-ka ich kúpila dokopy 600. "Budeme vedieť určiť miesta pre vybudovanie ekoduktov, vytvoriť návrh na odstraňovanie migračných bariér a taktiež zabezpečiť ochranu biotopov a eliminovať nelegálny lov," vyjadrila sa manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Anna Weissová.

Národná diaľničná spoločnosť má totiž povinnosť zabezpečiť priechodnosť ciest pre voľne žijúce živočíchy. Vedomosť o migračných koridoroch môže napomôcť aj pri eliminácii škôd na poľnohospodárskych plodinách. "Potrebujeme dostať veľké šelmy a hlavne vlky do tých oblastí, kde spôsobuje raticová zver najväčšie škody. Teda z horských oblastí do nížin a pahorkatín, kde sa koncentrujú najvyššie stavy raticovej zveri," povedal znalec v oblasti lesníctva a poľovníctva Jaroslav Dutko.

Zdravotný stav šeliem sledujú aj z odobratej krvi a srsť posielajú na analýzu DNA. Na ten účel však šelmu musia najprv odchytiť. "Odobrali sme vzorky 5 živých rysov, ktoré boli odchytené z dôvodu nasadenia telemetrického obojka a opätovne vypustené do prírody," priblížila Weissová. "Je to nielenže zbytočný projekt, ale ohrozuje populáciu rysa a vlka na Slovensku. Je dokázané, že pred viac ako 10 rokmi založili 10-tim rysom v Poľsku obojky a do roka neprežil ani jeden pre obojok," zhodnotil Juraj Lukáč, člen Medzirezortnej komisie pre tvorbu manažmentových plánov pre veľké šelmy.

Telemerické obojky dostali aj vlky. Za účelom ich vnadenia museli pracovníci získať vlčí moč. "Pracovníci ŠOP SR odobrali v teréne 10 vzoriek vlčieho moču spolu so snehom v objeme cca 30 ml," povedala  Weissová. "Telemetrický obojok sa dá nastaviť, že po roku, dvoch sám odpadne, alebo sa dá na diaľku vypnúť," vyjadril sa Dutko. "Výstupy z projektu budú podkladom pre návrhy legislatívnych zmien, napr. k novele zákona o poľovníctve," dodala Weissová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy