Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Naši vedci vytvoril test, ktorý dokáže odlíšiť Covid-19 od chrípky. Toto sú hlavné rozdiely
Zdielať na

Naši vedci vytvoril test, ktorý dokáže odlíšiť Covid-19 od chrípky. Toto sú hlavné rozdiely

BRATISLAVA / V súvislosti s koronavírusom sa od začiatku pandémie hovorí o tom, že počas chrípkovej sezóny môže byť veľmi ťažké rozlíšiť COVID-19 od chrípky. Riešenie ponúkajú slovenskí vedci. Už majú hotový test, ktorý dokáže tieto dve ochorenia rozlíšiť. Na jeho vývoji sa podieľal hosť relácie Noviny o 12 - vedec Pavol Čekan.

​Podľa popisu príznakov je naozaj ťažké rozlíšiť Covid-19 od bežnej chrípky. Aké sú hlavné rozdiely?

"Napríklad strata čuchu a chuti odlišuje symptómy chrípky a Covidu-19. Väčším príznakom pre Covid-19 je veľmi intenzívny kašeľ. Čo je najdôležitejší rozdiel medzi chrípkou a Covidom je, že človek je pri chrípke infekčný, až keď má symptómy. Ale pri Covide to je zložitejšie s tým, že vieme, že aj tí bezpríznakoví vedia byť infekční. Koronavírus tiež napáda tie receptory bolesti a tí ľudia nevedia, že ich napr. škrabe v hrdle, alebo majú bolesti svalov."

TV JOJ

TV JOJ

Akým spôsobom budú fungovať testy, ktoré dokážu tieto dve ochorenia rozlíšiť?

"Je to PCR test, t.z. že ak príde vzorka výteru, neskôr by sme mohli použiť aj sliny, keď to príde do laboratória, tak analýzou dokážeme rozlíšiť v rámci jednej PC analýzy Covid-19 od chrípky. To vyhodnotenie testu je jednoduché."

Kedy môžeme očakávať, že tieto testy budú uvedené na trh?

"Do konca októbra chceme podať žiadosť. To testovanie by sa mohlo začať niekedy začiatkom novembra."

Ako vidíte vy ako vedec to celoplošné testovanie na Slovensku?

"Ako vedec, ktorý o tom testovaní Covid-19 niečo vie, tak to že sú tie antigénové testy menej citlivé ako tie PCR testy, to vieme. Tá odborná diskusia však stále ešte prebieha, či je tento krok dostatočne efektívny. Sú miesta, napr. v San Francisu, kde za 6 týždňov dokázali znížiť to pozitívne percento v testovaní z 9 percent na 3. Potom je tu ale Čína, ktorá pretestovala 11 miliónov a nemali ani jedného, čo ukázalo, že to pretestovanie je zbytočné, pretože stačí izolovať 13 pozitívnych a tým pádom je celá vec vybavená. Mne preto stále chýba dostatočné množstvo vstupných dát, aby som to vedel porovnať a urobiť kvalifikovaný úsudok, či som za alebo proti. Pre dobro veci sa pôjdem otestovať, ale nemám odpoveď, či to naozaj zaberie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy