Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vakcíny na chrípku sa na tento rok už takmer vypredali. TV JOJ zisťuje, či ministerstvo vyrokuje ďalšie dodávky
Zdielať na

Vakcíny na chrípku sa na tento rok už takmer vypredali. TV JOJ zisťuje, či ministerstvo vyrokuje ďalšie dodávky

BRATISLAVA / Vakcíny proti chrípke sa pre tento rok minuli. Očakávaná dodávka v polovici októbra v počte 200-tisíc kusov dorazila začiatkom tohto týždňa. V priebehu iba štyroch dní bol záujem enormný. Objednávky a rezervácie boli vopred dohodnuté a lekárnici už vakcíny vydali.

Ak ste si hovorili že s očkovaním proti chrípke ešte počkáte do konca októbra, lebo tak to odporúčajú lekári, vakcínu len tak ľahko už nezoženiete. Podľa prezidenta lekárnickej komory Ondreja Sukeľa dodávka vakcín 200 tisíc kusov od dvoch výrobcov bola v našich lekárňach už začiatkom tohto týždňa. A v priebehu tohto týždňa sa vakcíny v lekárňach už vyprázdnili. "No možno ešte nejaké rezudíva sem tam nájdete ale vakcíny už nie sú," poznamenal Sukeľ. 

Všeobecní lekári aj samotní pacienti sa totiž o vakcíny zaujímali vopred a v lekárňach si ich vopred objednávali. Navyše sme našli lekárne, ktoré sa k vakcínam ani nedostali, aj keď záujem mali. 

Ak predsa len stále máte záujem o očkovanie proti chrípke, kontaktujte svojho lekára či má vakcín v ambulancii dostatok, a ak nemá a predpíše vám recept, možno niekde pár kusov vakcín budú mať. Ale obehnúť budete musieť niekoľko lekárni. 

O vakcíny proti chrípke mali enormný záujem aj ľudia z pohraničných obcí, Českej republiky a Poľska. "Volali áno, a tiež chceli, že či nemáme vakcíny.
Ale nie je šanca, ani pre našich ľudí nemáme," povedal ďalej Sukeľ. "Viete zaočkovanosť je dlhodobo cez 4 percentá, teraz vyskočila na 5,7 ale stále to je málo. Tento problém vznikol pre malú osvetu a záujem o očkovanie," dodala štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková.

Či ešte na Slovensko dorazia vakcíny v nasledujúcich mesiacoch, teda či ministerstvo zdravotníctva vyrokuje s výrobcami ďalšie dodávky len pre Slovensko, sa v týchto chvíľach snažíme zistiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy