Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mesto Sabinov upozorňuje obyvateľov. V uliciach sa im objavil medveď
Zdielať na

Mesto Sabinov upozorňuje obyvateľov. V uliciach sa im objavil medveď

SABINOV / Obyvateľov Sabinova vystrašilo chlpaté zviera priamo v uliciach mesta. Jeden z miestnych obyvateľov si ho nakrútil mobilom pred polnocou cestou z práce. A chvíľku rozmýšľal, či vidí veľkého psa, alebo medveďa. Zábery mestskej polície potvrdili, že to bol naozaj medveď.

Mesto Sabinov upozorňuje svojich obyvateľov na zvýšené nebezpečenstvo a ľudí vyzýva na obozretnosť a opatrnosť. Dôvodom je medveď hnedého, ktorého výskyt zaznamenali v noci na utorok 13. októbra v severnej časti mesta, pričom zašiel aj k centru mesta.

Ako v tejto súvislosti uviedol primátor mesta Sabinov Michal Repaský, radnica kontaktovala políciu, následnej aj miestne poľovnícke združenia, okresný úrad a Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR. "Dohodli sme sa na vzájomnom informovaní,“ uviedol primátor.

Zároveň vyzval ľudí, aby nepodliehali panike, ale v záujme ochrany života „boli opatrní, obozretní, aby monitorovali výskyt, nehrali sa na dobrodruhov a kontaktovali mestskú a štátnu políciu". V prípade, že sa medveď znova v meste objaví, budú podľa neho hneď kontaktovať ŠOP, aby situáciu riešil zoológ, a to buď plašením, prípadne uspaním a premiestnením medveďa do inej lokality.

"Sme prekvapení, že prišiel až do mesta, pretože v lese je dostatok ako žaluďov, tak bukvíc či jabĺk," uviedol Repask s tým, že ide o prvý výskyt tejto šelmy v meste. Ako ďalej povedal, zoológ po prezretí videa skonštatoval, že ide o zdravého jedinca, ktorý si hľadá potravu a potrebuje si vytvoriť tukové zásoby pred zimným spánkom. "Mám informáciu od poľovníkov, že v minulom roku nad Jakubovanskou priehradou bol monitorovaný pohyb medveďa, takisto v obci Drienica, ale nie priamo v meste," uzavrel primátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy