Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dievča muselo cestovať za zubárom takmer 150 kilometrov
Zdielať na

Dievča muselo cestovať za zubárom takmer 150 kilometrov

MICHAL NAD ŽITAVOU / 17-ročné dievča, s bolesťou zuba odmietli počas víkendu ošetriť keďže je v karanténe. Zúfalá mama sa obrátila na zubárske pohotovosti v niekoľkých krajoch na Slovensku, no všade dostala rovnakú odpoveď. Nad ženou sa napokon zľutovali až v Žiline. Z Michala nad Žitavou, kde bývajú, je to takmer 150 kilometrov.

11-ročný syn pani Kataríny má od soboty pozitívny test na Covid 19. Celá rodina sa tak ocitla v karanténe. Zákon schválnosti nastal večer, keď 17-ročnú dcéru rozbolel zub. 

"V sobotu večer už jej nezaberali lieky ani celú noc až ráno som skúšala, že pôjdeme na pohotovosť ju dať ošetriť," hovorí jej mama Katarína Račeková.

Pacientku, ktorá je v karanténe a čaká na test však ošetriť nechceli. Mama kontaktovala bežnú pohotovosť aj súkromné zubné ambulancie.

"Tak som vyvolávala všade možne do Nitry do Šurian, do Trnavy nikde ju nechceli ošetriť kvôli tomu, že som povedal, že syn je pozitívny," povedala pani Račetková.

Po 4 hodinách telefonovania sa pani Katarína dovolala do Žiliny. Tam súhlasili, že dcéru ošetria. Od miesta ich bydliska je to však okolo 150 kilometrov.

"O 16:30 sme cestovali a 18:50 sme boli pri ambulancii," hovorí mama dievčaťa.

Pýtali sme sa na celú situáciu aj na ministerstve zdravotníctva aj slovenskej komory zubných lekárov. Tá odporúča počas pracovných dní telefonicky kontaktovať svojho zubára a cez víkendy pohotovosť.

"Tie sú zverejnené na stránkach VÚC a tam by mali inštruovať ako ďalej," povedal Igor Moravčík, prezident SKZL.

"Ich vedia ošetriť na klinikách a pracoviskách v univerzitných nemocniciach, ktoré sú rozmiestnené po celom Slovensku," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V prvej vlne fungovala napríklad v Trnave mobilná zubná ambulancia, ktorá v takýchto prípadoch ošetrenie zabezpečila. Tá však bola zrušená a jej činnosť ešte neobnovili. Zistili sme, že na Slovensku sú kliniky, ktoré ošetria takýchto pacientov.

"Máme dve takéto kliniky v Košiciach a Bratislave," upresňuje Igor Moravčík.

Zubárske ambulancie sa na začiatku pandémie tiež sťažovali na nedostatok ochranných pomôcok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy