Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Počty infikovaných rastú, v niektorých regiónoch vychádza každý druhý test pozitívny
Zdielať na

Počty infikovaných rastú, v niektorých regiónoch vychádza každý druhý test pozitívny

SLOVENSKO / Počty pozitívne testovaných na Slovensku rastú rýchlejšie než v Maďarsku a Poľsku. Optimisticky nevyzerá ani korona-semaforová mapa, za jediný týždeň z nej zelená farba takmer zmizla.

"Situácia na Slovensku sa výrazne zhoršila," tvrdí minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Minulý týždeň zelená farba pokrývala značnú časť Slovenska, k dnešnému dňu je situácia podstatne horšia a zelených okresov zostalo len šesť. V rámci Európy sa dostávame do nie práve lichotivého vedenia.

Zvýšil sa aj podiel pozitívnych testov ku všetkým vykonaným. V priemere vychádza, že každý desiaty otestovaný je pozitívny. "Čo znamená, že situácia u nás nie je vôbec stabilizovaná a teda predpokladá sa, že tie počty infikovaných budú naďalej dramaticky rásť," dodáva minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

V niektorých regiónoch Slovenska majú aktuálne až tretinu vykonaných testov s pozitívnym výsledkom. "Dokonca v niektorých regiónoch je ten podiel až okolo 50%," informuje minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Najkritickejšie sú na tom regióny Veľký Krtíš, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Prievidza, Partizánske, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Bardejov, Svidník, Stropkov Humenné, Snina, Medzilaborce a Trebišov. "Predpokladá sa, že v týchto regiónoch tá infekcia bude naberať v ďalších dňoch, na naozaj zvýšených počtoch číslach," dopĺňa minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. 

V Bratislavskom okrese sa situácia stabilizovala. "Ten podiel pozitívnych testov v Bratislave je veľmi dobrý," informuje minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Minulý týždeň bolo v nemocniciach hospitalizovaných 191 ľudí, k dnešnému dňu ich evidujeme 324. " V týchto parametroch, žiaľ, vedie Žilinský kraj, ktorý je momentálne jeden z najzasiahnutejších krajov vzhľadom na región Hornej Oravy," hovorí minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Minister opäť zdôrazňuje, že každý jeden z nás môže pomôcť epidémiu zastaviť. "Pokiaľ by ľudia boli ochotní obmedziť socializáciu a dodržovať pravidlá, tak by sa nám mohlo podariť krivku zlomiť a počty infikovaných zastaviť," dodáva minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Situácia v septembri 

Počet testov sa v septembri 2020 rapídne zvyšoval. Za dve po sebe nasledujúce 7-dňové obdobia 13.9. - 19.9. a 20.9. - 26.9. sa počet vykonaných testov zvýšil o 5 903, pričom počet nových pozitívnych prípadov stúpol o 1 256. Za dve 7-dňové obdobia 20.9. - 26.9. a 27.9. - 3.10. sa počet vykonaných testov zvýšil o 13 268, kým počet nových pozitívnych prípadov stúpol „iba“ o 1 660. 

Počet lokálnych, regionálnych a nadregionálnych epidémií významne stúpol. V septembri bolo zaznamenaných celkom 275 epidémií, z toho 207 lokálnych, 27 regionálnych a 41 nadregionálnych.

Ochorelo množstvo zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa nenakazili na pracovisku, ale práve na podobných rizikových podujatiach. Ako príklad možno uviesť svadbu v jednom okrese Prešovského kraja, kde zo 135 exponovaných sa nakazilo 105 účastníkov (77,8%). Mierne sa zmenil charakter vekovo-špecifickej chorobnosti so zvyšujúcou sa proporciou postihnutých 15-19-ročných a osôb 65-ročných a starších, čo súvisí aj s mierne zvýšenou hospitalizovanosťou vo vyšších vekových skupinách. Smrtnosť sa dlhodobo drží na prijateľne nízkej úrovní a má hodnotu 0,4 %

Súvisiace články

Najčítanejšie správy