Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozhovor s členom z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska: Slovensko s pomocou zamestnancom v cestovnom ruchu zaostáva
Zdielať na

Rozhovor s členom z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska: Slovensko s pomocou zamestnancom v cestovnom ruchu zaostáva

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Hotely, reštaurácie, či kaviarne zažívajú mimoriadne náročný rok. Prvá vlna pandémie na jar bola pre ne prvou ranou. Po miernom pozviechaní sa cez leto prišla rana druhá. Dnes je situácia priam kritická.

Marek Harbuľák z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska hovorí, že tohtoročná letná sezóna na Slovensku splnila len čiastočne očakávania oproti minulému roku. "Občanom patrí veľká vďaka za to, že trávili dovolenky doma na Slovensku," uviedol Harbuľák. Napriek tomu dodáva, že Slováci nedokázali nahradiť výpadok zahraničných turistov.

Slabá letná sezóna ovplyvnila aj prevádzky s občerstvením či ubytovacie zariadenia. "Leto bolo len sčasti tak úspešné a len pre malú časť podnikov, a to najmä zariadenia, ktoré sú vo vychytenejších strediskách. Mestá ostali prázdne," vysvetlil. Napriek tomu, že mali o populárne turistické strediská návštevníci záujem, nebolo v nich také množstvo turistov ako po minulé roky.

Turisti míňali menej peňazí

"Bolo vidieť zmenu správania sa domácich turistov. Dovolenku si plánovali na poslednú chvíľu, bola výrazne kratšia a aj výdavky spojené s ňou boli nižšie," povedal Harbuľák. Zavážili aj viaceré storná, ktoré návštevníci robili veľakrát na poslednú chvíľu. Podľa Harbuľáka k tomu prispievali tiež politici so svojimi vyjadreniami.  "Na jednej strane je nabádať na ostražitosť, na druhej vytvárať atmosféru strachu. Pod jej vplyvom ľudia mali tendenciu rušiť pobyty," myslí si. 

Pri znovu otváraní prevádzok Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska pripravila manuál, ktorý obsahoval odporúčania na zvýšenie bezpečnosti nielen hostí, ale aj zamestnancov. "Na recepciách mohli návštevníci vidieť napríklad ochranné štíty či na každom kroku dezinfekciu. Namiesto bufetov sme sa snažili stravu servírovať a eliminovať kontakt zamestnancov s hosťami."

Dnes je situácia ešte horšia ako v lete. Napriek tomu, že nie sme zatvorení, vidíme prázdne hotely. Po lete nastáva obdobie kongresov, konferencií a iných spoločenských podujatí. Z tejto sezóny po lete žili najmä mestské hotely. "Zmeny, ale aj chaos, ktorý neustále ohlasoval, čo sa môže, čo nemôže, či počty, spôsobili, že všetci svoje podujatia zrušili," zdôveril sa Harbuľák.

Ako je to s prepúšťaním v týchto dňoch? 

"V mestských hoteloch došlo k prepúšťaniu už počas prvej vlny pandémie. V týchto dňoch nevieme, či môžeme rátať s nejakou pomocou alebo s časťou refundácie ešte za prvú vlnu," vysvetlil člen Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Mnohé prevádzky budú pravdepodobne zamestnancov opäť prepúšťať alebo svoje brány čoskoro zatvoria. 

Slovensku podľa neho s pomocou určite zaostáva. "V každej krajine okolo nás okrem všeobecných opatrení, ktoré sú určené všetkým zamestnancom alebo zamestnávateľom, existujú aj špecifické pre odvetvia, ktoré najviac trpia korona krízou. U nás je to najviac práve cestovný ruch." Slovensko dodnes nemá žiadne takéto špecifické opatrenia. 

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska navrhla viacero krokov, ktoré by mohli situácii napomôcť. "Cestou by bolo podľa nás zníženie sadzby DPH, čo nie je náš návrh, ale je z programového vyhlásenia vlády. Povedali sme, že teraz je ten správny čas, pretože tento krok nechá časť peňazí podnikateľom, ktorý môžu svoje dlhy, ktoré vznikli, splatiť.  Žiadali sme aj vytvorenie refundácií, pretože sme boli povinne zatvorení. Pokles bol určite vyšší ako v iných odvetviach," hovorí Harbuľák. 

Minister financií Eduard Heger s DPH hýbať však nechce, pretože ju nepovažuje ako nástroj pomoci. Harbuľák však nesúhlasí. Tento nástroj sa podľa jeho slov aktívne používa v 25 európskych krajinách, aktuálne ešte viac z dôvodu pandémie. "Nie je to nástroj na znižovanie cien, ale slúži na to, aby sa aktívne pomohlo podnikateľom, ktorý tieto služby zabezpečujú. Tí to čiastočne premietnu možno do zníženia cien, ale časť si budú musieť nechať, aby ekonomicky situáciu prežili," dodal na záver. 

Ako zvládajú aktuálnu situáciu s pandémiou slovenské nemocnice? Viac sa dozviete v nasledujúcom videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy