Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensko dorazila líderka bieloruskej opozície Cichanovská. Vyzvala EÚ k jednotnosti v rozhodnutiach
Zdielať na

Na Slovensko dorazila líderka bieloruskej opozície Cichanovská. Vyzvala EÚ k jednotnosti v rozhodnutiach

BRATISLAVA / Bieloruská opozičná kandidátka na prezidenta Svjatlana Cichanovská očakáva od EÚ a členských krajín tohto európskeho bloku solidaritu a jednotu vo vzťahu k vývoju v Bielorusku. Vyhlásila to v Bratislave po dnešnej schôdzke so šéfom slovenského diplomacie Ivanom Korčokom, ktorá sa konala počas bezpečnostnej konferencií Globsec. Cichanovská má počas dneška naplánované tiež stretnutia so slovenskou prezidentkou a predsedom slovenskej vlády.

"Solidarita je teraz najdôležitejšou otázkou. Buďte jednotní vo svojich rozhodnutiach," povedala Cichanovská, ktorá na konferencii tiež dostala spolu s bývalým českým ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom Českú a Slovenskú transatlantickú cenu. 

"Naši ľudia bojujú za slobodu. Každý obyvateľ Bieloruska je hrdinom, každý deň chodí do ulíc demonštrovať proti režimu, proti diktátorovi," dodala Cichanovská. Vyjadrila taktiež presvedčenie o úspechu bieloruského národa v jeho snahe o nastolenie slobody.

Korčok podporil snahy demonštrujúcich Bielorusov a ocenil aj samotnú Cichanovskú. "Mal som možnosť stretnúť odvážnu ženu, ktorá sa neváhala postaviť a vyjadriť jasný postoj, ktorý vidíme v uliciach Bieloruska. Občania tejto krajiny sa rozhodli ukončiť obdobie, ktoré trvalo veľmi dlho a počas ktorého nemohli vyjadriť svoj názor, nemohli prejaviť svoju túžbu po slobode a demokraciu, " uviedol Korčok v reakcii na demonštrácie proti oznámenému víťazstvu Alexandra Lukašenka v augustových prezidentských volbách. Opozícia hlasovanie považuje za sfalšované a voľby neuznáva ani Európska únia.

"Rozhodnutie o tom, kto bude vládnuť v Bielorusku, je len v rukách bieloruských občanov. Chápeme, čo znamená ich túžba byť slobodnými občanmi," povedal Korčok, ktorý Cichanovskej venoval tiež obraz s fotkou z mohutného protikomunistického mítingu v Bratislave v roku 1989 počas takzvanej zamatovej revolúcie.

Matovič ocenil bieloruské ženy

Igor Matovič po spoločnom stretnutí označil Svetlanou Cichanovskú za symbolom slobody a demokracie.  "Myslím, že mnohým ženám, nielen na Slovensku ste vzorom,"  vyzdvihol premiér postavenie žien v protestoch. Úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka ​označil za "akože prezidenta", ktorého Slovensko neuznáva. "Našim cieľom je aby Bielorusko žilo v slobodnej krajine," poznamenal Matovič, s tým že záujmom Slovenska nie je určovať či politická orientácia má byť orientovaná smerom na západ alebo smerom k Rusku.

Cichanovská pri tejto príležitosti uviedla, že na Slovensku cíti podporu v boji za slobodu, ktorý Bielorusko vedie. "Táto podpora je pre Bielorusko dôležitá v boji, ktorý zvádza dnes, a ktorý bude zvádzať aj v budúcnosti o budúcnosť našej krajiny," priblížila bieloruská opozičná líderka. Dodala, že Bielorusko cíti podporu najmä v podobe študentských programov alebo v podobe humanitárneho koridoru.

Na záver tlačovej besedy Cichanovskej odovzdal symbolický zvonček ako náznak zmeny režimu. "Ďakujem za tento dar a tento zvonček odzvoní v slobodnom Bielorusku," uzavrela Cichanovská.

Slovenská republika pozorne sleduje situáciu v Bielorusku. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok to povedal po dnešnom stretnutí s neúspešnou prezidentskou kandidátkou v Bielorusku Sviatlanou Cichanovskou.

"Slovensko nielenže pozorne sleduje vývoj v Bielorusku, ale naozaj nám nie je jedno, čo sa tam deje,"  povedal Korčok a zdôraznil, že rozhodnutie o tom, kto bude vládnuť v Bielorusku, je "len a len v rukách bieloruských občanov".

Korčok mal podľa vlastných slov možnosť "stretnúť odvážnu ženu, ktorá neváhala postaviť sa a vyjadriť jasný postoj, ktorý vidíme na uliciach v Minsku, v Bielorusku v týchto dňoch." Dodal, že občania Bieloruska sa rozhodli ukončiť obdobie, v ktorom nemohli vyjadriť svoj názor a prejaviť svoju túžbu po slobode a demokracii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy