Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najvyšší súd rozhodol o sťažnosti Dušana Kracinu, ktorý je obvinený z prípravy vraždy Žilinku a Lipšica
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol o sťažnosti Dušana Kracinu, ktorý je obvinený z prípravy vraždy Žilinku a Lipšica

BRATISLAVA / Senát 5T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosti obvineného Dušana Kracinu ako aj prokurátora, podané proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu pracovisko Banská Bystrica zo dňa 23. septembra 2020, ktorým bol obvinený vzatý do väzby, zamietol, ako nedôvodné.

"Senát sa stotožnil s rozhodnutím sudcu pre prípravné konanie a rovnako dospel k záveru, že dôvody tzv. útekovej a preventívnej väzby u obvineného, v tomto štádiu konania, sú dané," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. 

Dušana Kracina je obvinený pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva, ktorého sa mal dopustiť vo vzťahu k poškodeným prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Marošovi Žilinkovi a advokátovi Danielovi Lipšicovi.

O tom, že mal zomrieť aj Maroš Žilinka sa sám dozvedel v roku 2018, keď to vyplynulo z výpovedí získaných pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Informácia o objednávke na moju rodinu je pre mňa nová. S tým, že mám povolanie, v ktorom človeku hrozí nebezpečenstvo, som zmierený. A aké lepšie vysvedčenie môžem ako prokurátor dostať než to, že si so mnou takáto osoba neporadí peniazmi ani inak - a jediným spôsobom, ako mi zabrániť v práci na prípade, je ma zlikvidovať. Za toto vysvedčenie mu ďakujem, ale objednať si vraždu detí a ženy, to je otrasné," povedal vtedy prokurátor. 

Pozrite si archívny rozhovor s prokurátorom Marošom Žilinkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy