Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svedok vypovedal, že Jankovská za odsúdenie Janíčka dostala vysokú peňažnú odmenu
Zdielať na

Svedok vypovedal, že Jankovská za odsúdenie Janíčka dostala vysokú peňažnú odmenu

TRENČÍN / Po 18 rokoch súd rozhodol, že prípad trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka opäť otvorí. V minulosti ho Monika Jankovská odsúdila za vydieranie. Janíček od začiatku tvrdil, že je nevinný a vraj ho odsúdili len preto, aby ho mafia obrala o majetok.

"Nečakal som to. Okresný súd dal nový vietor do plachiet. Nečakal som to, bol som pripravený, že to súd zamietne," boli prvé slová Ondrej Janíček potom ako senát okresného súdu v Trenčíne rozhodol, že povoľuje obnovu konania a zároveň voči nemu zrušil všetky rozsudky.

Ondrej Janíček si vydýchol: "už nie som kriminálnik, ani zločinec." Pred 18 rokmi ho Monika Jankovská - bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, odsúdila za to, že mal vydierať iného podnikateľa. Advokát Daniel Lipšic tvrdí, že pôvodný rozsudok spred 18 rokov bol korupčne ovplyvnený a manipulovaný. 

Údajne vydieraný muž nebol na súde nikdy vypočutý. Navyše tvrdil, že skutok sa nestal. "On sa mi nevyhrážal, preto som to aj policajtovi povedal, keď ma prepustili," vypovedal Tibor Jurisa, údajná obeť vydierania. Napriek tomu ho odsúdili a prišiel o časť majetku. O obnovu konania sa neúspešne pokúšal trikrát. Vyšiel mu až štvrtý pokus.

Na súde vypovedal, aj kľúčový svedok celej kauzy Michal Vida. "My sme sa dohodli s pani Jankovskou, že nám bude nápomocná pri jeho odsúdení. Dostala za to 3 milióny slovenských korún," povedal na súde svedok. 

Svedok, ktorý podľa jeho slov pracoval v zločineckej skupine potvrdil, že Janíčka potrebovali odsúdiť, aby ho pripravili o majetok. V mnohých veciach sa s ním zhodol aj druhý svedok, a tak senát obnovu konania povolil. "Obidvaja tvrdili, že Jurisa im povedal, že obžalovaný Janíček ho nikdy nevydieral. To je tá najpodstatnejšia vec, ktorá nás presvedčila,"  uviedol predseda senátu, Okresný súd v Trenčíne.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy