Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Igor Matovič: Je dôležité si pripomínať ľudí, ktorí sa zaslúžili o našu slobodu, nikdy by sme nemali zabudnúť
Zdielať na

Igor Matovič: Je dôležité si pripomínať ľudí, ktorí sa zaslúžili o našu slobodu, nikdy by sme nemali zabudnúť

SVIDNÍK / Na severovýchode Slovenska si dnes pripomenuli 76. výročie karpatsko – duklianskej operácie. Zapísala sa do dejín ako jedna z najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny.

V bitke zomreli tisícky vojakov. Obete ťažkých bojov si každoročne pripomínali na Dukle zástupy ľudí. Pandémia koronavírusu tentoraz všetko zmenila

K pamätníkom na Dukle a vo Svidníku prišlo okrem premiéra a ministra obrany len pár desiatok ľudí. S rúškami na tvári si pripomenuli obete ťažkých bojov. Ešte pred rokom sa ich zúčastnili zástupy ľudí, medzi nimi aj vojnoví veteráni. Dnešná spomienka sa však pre pandemické opatrenia konala bez nich.

"Veľmi si vážime to, čo urobili pre nás všetkých a prosíme ich, aby ostali doma lebo patria do tej skupiny najviac ohrozených a nechceli by sme im ublížiť," povedal Jaroslav Naď, minister obrany SR. 

"Skutočne cítime vďaku týmto hrdinom, ktorí padli za našu slobodu," vyjadril svoju úctu návštevník, Ján Uhrík. 

"Pandémia možno nám aj zdôrazňuje kontrast medzi slobodou a medzi vojnou, čiže medzi obdobím kedy nie sme úplne slobodní ako dnes a obdobím, keď sme neboli slobodní, keď sme tu mali okupantov," zamyslel sa Igor Matovič, predseda vlády SR. 

Dnes po prvýkrát sa konala spomienka na boje bez oficiálnych osláv. Tie boli vzhľadom na situáciu s koronavírusom úplne zrušené.

Primátorka Svidníka, Marcela Ivančová hovorí, že je dobré využiť tohtoročnú úctu padlým vojakom ako príležitosť. "Je to príležitosť uvedomiť si v tom tichu, že musíme si ctiť tie obete a ochraňovať ich odkaz."

Bitka pod Duklou bola tou najkrvavejšou. Dnes je z Údolia smrti aj turistické miesto. Toto pomenovanie dostalo práve pre boje, pri ktorých červená armáda utrpela na tomto mieste obrovské straty.

Návštevník Matúš Verba prišiel na oslavy aj so svojimi deťmi. "Vysvetľujem aj svojim deťom, že vzdať sa niečoho pre niekoho iného je hrdinské, preto sme dnes prišli uctiť si vojakov, ktorí sa vzdali aj svojho života pre slobodu toho druhého."

"Je veľmi dôležité si pripomínať ľudí, ktorí sa zaslúžili o našu slobodu, nikdy by sme nemali zabudnúť," povedal Igor Matovič, predseda vlády SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy