Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dopravná záťaž na Kysuciach: Jedna dopravná značka môže znepríjemniť život až 15-tisíc obyvateľom
Zdielať na

Dopravná záťaž na Kysuciach: Jedna dopravná značka môže znepríjemniť život až 15-tisíc obyvateľom

KYSUCE / Predstavitelia samospráv v Bystrickej doline na Kysuciach napísali otvorený list viacerým úradom. Stalo sa tak potom, čo sa dozvedeli, že v tejto oblasti má dôjsť k zásadným dopravným zmenám. Ide o prejazd kamiónov cez cestu, ktorá spája región so susednou Oravou.

Paniku u obyvateľov štyroch kysuckých dedín a taktiež jednej mestskej časti vyvolalo rozhodnutie, že sa má zmeniť  dopravná značka. Tá zakazuje kamiónom, aby jazdili popred ich domami. Aj keď pri výrobe našej reportáže sme si nemohli nevšimnúť, že to tak vždy nie je. "Sme zistili, že je pripravená projektová dokumentácia zmeny trvalého dopravného značenia na úseku Krásno nad Kysucou - Lokca," uviedol starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý. "Chcú zmeniť aby po týchto nevhodných cestách aj čo sa týka technickej a konštrukčnej stavby, aby tu mohli prechádzať aj kamióny nad 12 metrov," dodáva starosta Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.


V otvorenom liste teda dôrazne poukazujú na to, čo by to mohlo spôsobiť v tejto časti Kysúc, kde žije 15 tisíc ľudí. "Už dnes zaznamenávame premávku automobilov viac ako 5 000 áut denne," informuje Hlavatý. Podľa starostu Grapu "je už teraz problém aby občania prešli z jednej strany na druhú. Ak by prišli veľké kamióny tak by to ohrozovalo zdravie a majetok občanov." Ako uviedol starosta Zborova nad Bystrou, nikto starostov neinformoval a nekomunikoval o projektovej dokumentácií. "Žilinský samosprávny kraj nebol žiadateľom zmeny dopravného značenia ani si neobjednal projektovú dokumentáciu na zmenu tohto značenia," informovala hovorkyňa kraja Martina Remencová.

I napriek tomu žilinská župa ako správca cesty, ktorá vedie cez Bystrickú dolinu, zvolala stretnutie odborníkov, ktorí majú do tejto problematiky čo povedať. "V tejto chvíli sa dohodlo, že zmena tohto dopravného značenia sa nebude realizovať. Projektová dokumentácia sa musí vo viacerých častiach prepracovať," dodala Remencová.

Šéfovia dotknutých samospráv však s takýmto vyjadrením spokojní nie sú. "Znova sa chystá ďalšia zmena navrhnutého projektu. V čom bude spočívať? Kto bude informovať starostov obcí?," uzavrel starosta Grapa.

​Dvadsaťpäťročnú Kysučanku, ktorá prevážala v aute metamfetamín zadržala polícia. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy