Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na vážnu situáciu reaguje aj pohraničná stráž Ukrajiny. Toto môžu nasadiť na hranici so Slovenskom
Zdielať na

Na vážnu situáciu reaguje aj pohraničná stráž Ukrajiny. Toto môžu nasadiť na hranici so Slovenskom

BRATISLAVA / Ukrajina v stredu prvýkrát od vypuknutia pandémie prekročila hranicu 4 tisíc chorých. Celkovo je v krajine vyše 200 tisíc prípadov nákazy. Pohraničná stráž Ukrajiny zriadila mobilnú poľnú nemocnicu, ktorú môžu nasadiť v ktorejkoľvek časti hranice.

Ukrajina od 28. septembra znova otvorila hranice pre cudzincov. Záujem Slovákov cestovať do tejto krajiny je však minimálny. Za posledných 48 hodín na cestných hraničných priechodoch takmer nemali koho kontrolovať. "Ubľa v pondelok nula Slovákov, v nedeľu jeden cestujúci, na Vyšnom Nemeckom ide hlavne o vodičov kamiónov. V pondelok to bolo 17 Slovákov, v nedeľu 16," povedala hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická.

Na hraničnom priechode Veľké Slemence nezaznamenali prechod ani jedného slovenského občana. Ukrajina v stredu potvrdila nárast o vyše 4000 prípadov nákazy za 24 hodín. Aktuálne je už chorých viac ako 200 tisíc ľudí. "Na kritickú situáciu sa aktívne pripravuje aj pohraničná stráž Ukrajiny. Zriadili mobilnú poľnú nemocnicu," uviedla štátna pohraničná služba Ukrajiny.


"Primárne bola určená ako kvalifikovaná lekárska pomoc pre vojakov, ktorí napríklad utrpeli zranenie, ale aktuálne ju vieme prispôsobiť aj pre pacientov infikovaných koronavírusom," vyjadril sa hovorca štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Andriy Demchenko. V prípade potreby je možné nasadiť ju v ktorejkoľvek časti hranice. "Poľná nemocnica má kapacitu 60 lôžok a k dispozícii bude približne rovnaký počet zdravotníkov," dodal Demchenko. 

Poľnú nemocnicu je možné upraviť do rôznych formátov. V súčasnosti je pre globálnu pandémiu pripravená pre infikovaných pacientov. Nemocnica je vybavená modernými diagnostickými prístrojmi, ktoré umožňujú prácu nielen v tejto nemocnici, ale aj v teréne. Ukrajinské médiá informujú o tom, že pozitívny test na Covid-19 má aj bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Pre ochorenie bol nútený zrušiť svoju cestu do regiónov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy