Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia pôsobiaci v kultúre vyzývajú premiéra aj ministerku. S novými opatreniami dostanú hromadnú výpoveď tisícky ľudí
Zdielať na

Ľudia pôsobiaci v kultúre vyzývajú premiéra aj ministerku. S novými opatreniami dostanú hromadnú výpoveď tisícky ľudí

BRATISLAVA / Kultúrne centrá a ľudia pôsobiaci v kultúre vyzývajú premiéra Igora Matoviča a ministerku kultúry Natáliu Milanovú spolu s vládou, aby prehodnotili rozhodnutie zakázať konanie hromadných a kultúrnych podujatí. Signatári vo výzve upozorňujú, že na Slovensku v oblasti kultúry pracuje viac ako 220-tisíc ľudí a rozhodnutie Vlády SR o zákaze kultúrnych podujatí je hromadnou výpoveďou pre absolútnu väčšinu z nich.

O výzve kultúrnych centier a pracovníkov v kultúre informoval Róbert Blaško, člen siete pre nezávislú kultúru Anténa. Signatári vo výzve upozorňujú, že na Slovensku v oblasti kultúry pracuje viac ako 220-tisíc ľudí a rozhodnutie Vlády SR o zákaze kultúrnych podujatí je hromadnou výpoveďou pre absolútnu väčšinu z nich. Výzvu napríklad podpísali organizácie Otvorené fórum, Nová Cvernovka, Diera do sveta, Kino Úsmev, KC Dunaj, Stanica Žilina-Záriečie a Nová Synagóga či Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

Podpísaní zástupcovia ľudí pracujúcich v oblasti umenia a kultúry zároveň vyhlasujú, že na kultúrnych podujatiach dokážu zabezpečiť dodržiavanie primeraných hygienických opatrení rovnako, ako to dokážu prevádzkovatelia nákupných centier či športových zariadení.

Kým v pondelok premiér Igor Matovič spolu s hlavným hygienik Jánom Mikasom oznámili, že kultúrne, športové a iné hromadné podujatia sa rušia, respektíve môžu sa konať len za podmienky, že všetci účastníci budú mať negatívny PCR test nie starší ako 12 hodín, v stredu sa tieto pravidlá zmenili. Na hromadných podujatiach bude môcť byť 50 ľudí, do toho sa rátajú aj účastníci. Takéto pravidlá by mali byť pre všetkých - hercov, športovcov. 

Pre kultúrnu obec bola správa od krízového štábu šokujúca. "Tá kultúra bola už v marci prvou, ktorá bola celá uzavretá, už 10. marca sa zatvorilo Slovenské národné divadlo a potom sa zatvorili všetky kultúrne inštitúcie a nejak sa začala pozviechavať, ale, žiaľ, situácia zatvorením všetkých inštitúcií a kultúrnych podujatí bude veľmi zložitá, najmä preto, že zatiaľ sa štátu nepodarilo pomôcť celej kultúrnej obci, ktorá sa z veľkej časti ocitla vo veľmi krízovej existenčnej situácii," upozornila Silvia Hroncová z Občianskeho združenia Zachráňme kultúru. 

Kultúrne inštitúcie, ktoré patria pod ministerstvo kultúry, samosprávne kraje či mestá, istým spôsobom hradia aspoň mzdy zamestnancom, no na opačnom spektre sa nachádzajú od štátu nezávislé inštitúcie, ktorým reálne hrozí zánik. "Circa 80% celej kultúry a kreatívneho priemyslu tvorí oblasť živnostníkov, umelcov v slobodnom povolaní a je tam veľmi veľký počet profesií, ktoré sú veľmi špecifické a títo ľudia ostali takmer na ulici zo dňa na deň," povedala Hroncová. 

Doteraz si nikto neuvedomuje, koľkí ľudia reálne môžu prísť o prácu. "Hovoríme dnes, že v kultúre a v kreatívnom pracuje okolo 200 - 220 tisíc ľudí, a keď to porovnáme napríklad s automobilovým priemyslom na Slovensku, tak je to veľmi podobné číslo," vysvetlila Hroncová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy