Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové opatrenia znamenajú koniec pre hotely, začali už hromadne prepúšťať
Zdielať na

Nové opatrenia znamenajú koniec pre hotely, začali už hromadne prepúšťať

BRATISLAVA / Nové opatrenia, ktoré od októbra zavádza vláda, budú znamenať koniec mestských hotelov na Slovensku. Hotelieri, ktorí prevádzkujú svoje zariadenia, sú už dnes na pokraji krachu. Hovoria, že budú musieť svoje prevádzky prerobiť alebo zatvoriť. A s tým aj prepúšťať. O prácu prídu podľa odhadov tisíce hotelových pracovníkov.

Hotely a hotelieri sa ešte nestihli poriadne spamätať z prvej vlny koronakrízy a už ich čaká ďalšia. Aj bratislavský hotel na brehu Dunaja čaká prepúšťanie. "Musíme pristúpiť k drastickejším riešeniam. Pre tých, ktorí tu robili 10 - 15 rokov, to bola veľmi smutná informácia," poznamenal prevádzkový riaditeľ BHP Rudolf Križan. 

Šéf hotelovej siete hovorí o veľkých emóciách medzi zamestnancami, ktorým museli oznámiť, že v ich prevádzkach po zavedení vládnych opatrení končia. Podobná situácia je vo všetkých veľkých slovenských mestách, ku ktorým takzvané mestské hotely neodmysliteľne patria. "Žijú v prvom rade zo zahraničných biznis cestujúcich. Ale potom samozrejme aj z veľkých podujatí. Teraz nemyslím len kongresy, konferencie, ale aj zo športových a kultúrnych podujatí," vysvetlil Marek Harbuľák z Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. 

Tie budú po novom zrušené. Dôvod je podľa predsedu vlády Matoviča jednoznačný. "Najväčším rizikom z pohľadu prenosu nákazy za posledné mesiace na Slovensku sa ukázali hromadné podujatia," vyhlásil Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní krízového štábu. 

Matovič na výzvu nereaguje 

Nie hygienické, ale v tomto prípade kompenzačné opatrenia vyčítajú hotelieri slovenskej vláde. Hovoria o tom, že premiérovi poslali otvorený list, v ktorom navrhujú deväť riešení, ako túto pre nich katastrofálnu situáciu zvládnuť s najmenšími stratami. Bez odozvy. 

"My už nevieme, akým spôsobom iným by sme ešte mohli dať najavo naše očakávania, naše požiadavky, ktoré sú preukázateľne potvrdené aj tým negatívnym vývojom," uviedol Harbuľák. "My sme čakali do piatku minulého týždňa a keďže pomoc od vlády neprišla, tak sme museli pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu v hoteloch," povedal Križan. 

Mnohé hotely po prvej kríze ani neotvorili. Ak aj otvorili, tak v obmedzenom režime. Prevádzka veľkých hotelov sa totiž mesačne ráta na státisíce eur. V prípade, ak prevádzkovatelia nezarobia ani na náklady, ich rozhodnutie je jednoznačné.

Podľa aktuálneho vývoja je odhad viac ako hrozivý. "Pokiaľ tu nie je podpora vlády, pomoc konkrétna nášmu odvetviu, tak ako je to v Maďarsku alebo Rakúsku, tak sa dočkáme, že hotely budú zatvárať svoje brány a hromadných prepúšťaní bude oveľa viac," upozornil Križan. "Na konci roka to môže byť až 36 tisíc ľudí, ktorí o prácu prídu," doplnil Harbuľák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy