Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Namiesto technickej revolúcie medzinárodná blamáž. Slovensku hrozia pokuty pre 5G sieť
Zdielať na

Namiesto technickej revolúcie medzinárodná blamáž. Slovensku hrozia pokuty pre 5G sieť

SLOVENSKO / Slovensku hrozí medzinárodná hanba. Európska komisia nás totiž zaviazala, aby sme spustili nové siete 5G, čo má okrem iného priniesť mnohonásobne rýchlejší internet. Prípravy už boli v plnom prúde, až kým sa do procesu nevložil štát. V poslednej fáze sa všetko zastavilo, a tak nám hrozia nemalé pokuty.

Internet piatej generácie. Mnohonásobné rýchlejší, bezpečnejší, výkonnejší. Nie len pre bežných užívateľov, ale aj pre vývoj či priemysel. Mala to byť technická revolúcia, no zatiaľ to vyzerá na totálnu blamáž. Na to, aby mohli operátori sprístupniť ultrarýchly internet, musia medzi sebou súťažiť o frekvencie.

Roky príprav mali vyvrcholiť do 30. júna. Bitkou operátorov o frekvencie, na ktorých budú 5G internet prevádzkovať. Štát mal na tom získať odhadom 100 miliónov eur. "V úplne tesnom závere sa tá aukcia zrazu prerušila. Takým záhadným spôsobom, že jedného dňa ešte bola a už potom bola pozastavená," uviedol Filip Hanker, šéfredaktor portálu Živé.sk. 

Hlavami krútili operátori, experti, aj tí prizvaní zo zahraničia. Nikto dodnes oficiálne nevie, čo sa vlastne stalo. Nastalo čudné ticho. Desiatky miliónov pre štát ostali visieť vo vzduchu. "Z toho, čo presiaklo, vieme, že niektorí politici nemali predstavu tú aukciu dokončiť tak, ako je. Ale spraviť si niečo iné, iný projekt," poznamenal Hanker. 

"Prepáčte, teraz nie som informovaný na to, aby som vám odpovedal," okomentoval situáciu premiér Igor Matovič (OĽaNO). "Tie konkrétne dôvody pozná podrobne Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb," doplnil premiéra minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina). 

Politici naň však vplývať nemôžu. Koná nezávisle. Napriek tomu ostali zainteresovaní v šoku. "Neoficiálnym dôvodom, ktorý mi bol viackrát povedaný, sú nejaké bezpečnostné dôvody, prečo to nemohlo prebehnúť, keďže sme dlho nevedeli, že by také niečo vôbec malo nastať," priblížil Hanker. 

Prsty v tom má mať SIS

Do médií unikla informácia, že zrazu pristál na stole regulačného úradu list od Slovenskej informačnej služby. Ten mal hovoriť o bezpečnostných rizikách. Úrad tak mal zrazu argument, prečo súťaž zastavuje. "Európska komisia nás požiadala o vyjadrenie, že čo sa vlastne deje. Samozrejme, toto vyjadrenie sme im poskytli," povedal Roman Vavro, hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Bližšie informácie ale úrad neposkytol. "Vzhľadom na to, že nám zákon neumožňuje sa vyjadrovať, sa nemôžeme v tejto chvíli vyjadriť," dodal Vavro. 

"Odpovede na otázky, ktoré kladiete, by mali patriť pod zákon o ochrane utajovaných skutočností, preto žiadne bližšie informácie by sme nemohli poskytnúť osobám mimo okruh zákonných príjemcov," píše sa v stanovisku Slovenskej informačnej služby.  

Či už to stopli politici alebo záhadný list od tajnej služby, ani jedno by nebolo správne. Jedno je však podľa Jána Trangela isté. "Treba povedať, že sme si vyrobili dosť veľkú hanbu v tom máji, v júni, keďže sa malo už dražiť," reagoval Hanker. Dodáva že trh je v neistote a dráždime Európsku komisiu.

Zdá sa však, že šanca na reparát žije. "Ja predpokladám, že aukcia skôr či neskôr zbehne," potvrdil Doležal. "Frekvencie s pásmom 700 megahercov budú mať operátori k dispozícii najneskôr do konca tohto roku," doplnil Vavro. 

Ostáva dúfať, že nám polročné omeškanie Európska komisia prepáči. Inak nám hrozí pokuta 3 milióny eur, plus 40 tisíc za každý deň omeškania.

Aké zmeny by rád videl minister dopravy Andreja Doležal? Aj toto sa dozviete v Noviny Špeciál

Súvisiace články

Najčítanejšie správy