Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Športový príbeh: Box vrátil talentovaného Andreja Čemeza späť do života
Zdielať na

Športový príbeh: Box vrátil talentovaného Andreja Čemeza späť do života

MATÚŠKOVO / Úspešná kariéra Andreja Čemeza sa mohla skončiť veľmi skoro. Mladému boxerovi po vážnej autonehode hrozil invalidný vozík. Cez slzy, noci bez spánku, bolesť a odhodlanie sa však do ringu dokázal vrátiť. V týchto dňoch sa pripravuje na majstrovstvá Európy. No a na budúci rok by si rád splnil najväčší sen - olympijské hry v Tokiu.

Šport ich naučil cieľavedomosti, húževnatosti a spravil ich mentálne silnejšími. No viacerí športovci priznávajú, že im zachránil život. "Bandi bol veľmi talentovaný na tréningoch. Vedel spraviť veci, ktoré ostatným problém," povedal tréner Tomi Kid Kovács. 

K boxu sa dostal okľukou cez futbal, tanec i judo. To, že práve tento šport je ten pravý, vedel hneď.  "Každý mi hovoril, že budem dobrý, len musím makať. Ale to som nepochopil... ja som bol veľký lajdák, ale pochopil som, že nadanie mi len nestačí,"  okomentoval Andrej.Mama však plány svojho syna v ringu spracovávala dlhšie. "No nebola som rada, no potom som s tým súhlasila. Myslela som si, že je to tvrdý šport," tvrdí.

​Bandymu ako mladého Róma v klube volajú začali pribúdať víťazstvá i veľké medaily.  Opojné pocity však skončili v jedinej sekunde.  "Keď som ležal pri stene som si myslel, že je koniec," dodal Bandi.

Osud mu spomalila autonehoda, no nezastavila ho

Po ťažkej autonehode mal otras mozgu a zlomené dva krčné stavce. Lekári mu odporúčali prestať so športom, dokonca predpovedali, že skončí na vozíku. "On sa nejakým zázrakom po pár mesiacoch prišiel ten najväčší boj," povedal tréner.

Osem mesiacov boja s telom i myšlienkami, ktoré ostali v hlave. "Veľakrát mal po tréningoch bolesti a to bolo pre mňa najhoršie," dodal Kovács. "Plakal som, ale nikto ma nevidel," povedal Bandi.Mama však vie všetko a svoje pocity z toho obdobia okomentovala len dvomi slovami: "srdce bolí." Trénované telo mladého boxera sa postupne dalo dokopy. Podľa Tomiho "keby nemal tak pevné telo, tak by všetko zle skončilo."

Cieľ je olympiáda



Návrat do ringu nebol jednoduchý, prehraté zápasy, aj ko. Potom si však Andrej vybojoval veľký úspech. Zlatú medailu na otvorených majstrovskách Európskej únie. "Išiel tam s tým, že on to vyhrá... a vyhral," povedal Kovács. Splnil si tak plán vrátiť sa späť a boxovať.

"Pevne verím, že jeho životný príbeh je dôkazom toho ako športovec vie ísť za svojim snom," vyhlásil prezident slovenského olympijskeho a športového výboru.O tom najväčšom zatiaľ iba sníva - bol by to zisk medaily na olympijských hrách. "Na kvalifikácií som vyhral jeden zápas a musím vyhrať ešte 2 zápasy a dostanem miestenku," uzavrel Bandi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy