Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kedy sprístupnia Krásnu Hôrku? Termín sa opäť posunul
Zdielať na

Kedy sprístupnia Krásnu Hôrku? Termín sa opäť posunul

KRÁSNA HÔRKA / Od vyhorenia hradu Krásna Hôrka ubehlo už viac ako osem rokov. Verejnosť sa stále nedočkala jej sprístupnenia a termíny, kedy sa tak stane, sa neustále odsúvajú. Pravdou však je, že na hrade prebieha rozsiahla rekonštrukcia, ktorá má vrátiť Krásnej Hôrke podobu z roku 1903. Generálny riaditeľ SNM priznáva, že prvé odhady jej sprístupnenia tesne po požiari reálne neboli.

Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, na hrade sa stále pracuje. Momentálne tam prebieha archeologický výskum, počas ktorého sa tu našli aj prvé zaujímavé nálezy. "Máme veľmi veľkú radosť z rôznych renesančných črepov alebo dokonca sa našla veľmi krásna jedálenská lyžica s historickým zdobením," priblížila riaditeľka SNM Betliar Tímea Mátéová. 

Výskum prebieha v gotickej veži i paláci, ako aj na nádvoriach. "Práce dokonca prebiehajú aj na mieste, kde kedysi stála neogotická kaplnka," doplnila Mátéová. 

Nájdené predmety plánuje múzeum vystaviť v novej expozícii hradu po ukončení jeho rekonštrukcie. "Verejnosť vníma to, že tá Krásna Hôrka sa dlho ako keby nemenila, ale pravda je taká, že tie práce sa odohrávajú v jej vnútri, kam len málo ľudí má prístup," povedala ministerka kultúry Natália Milanová. 

Tŕňom v oku verejnosti je aj žeriav, ktorý v areáli hradu stojí už roky. Ten by mal byť odstránený v priebehu troch mesiacov. "Aj ľudia to vnímajú tak, že čo za atrapu stojí nad celou Krásnou Hôrkou. Fakt je ten, že ten žeriav ešte budeme potrebovať," vysvetlila Milanová. 

"Ja budem veľmi rád, keď sa nám ten žeriav podarí dať preč v tomto roku, aby sme symbolicky ukončili nejakú časť obnovy hradu," poznamenal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. 

Termín sprístupnenia hradu verejnosti sa teda opäť posunul. Tentoraz sa hovorí o roku 2024. "Od začiatku sa malo uvažovať o tom, že tá rekonštrukcia nebude trvať 3-4 roky, ale minimálne 10 rokov a potom by aj tie očakávania neboli také prísne," uviedol Panis. 

"Ak by do roku 2024 bola otvorená aspoň nejaká časť hradu, tak si myslím, že sa nám podarí kus dobrej roboty," dodala Milanová. 

Najväčší vojnový pamätník v strednej Európe Slavín čaká rekonštrukcia. Novinkou bude múzeum: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy