Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Daniel Lipšic nebude kandidovať na generálneho prokurátora. Svoje poslanie vidí inde
Zdielať na

Daniel Lipšic nebude kandidovať na generálneho prokurátora. Svoje poslanie vidí inde

BRATISLAVA / Jeden z potenciálnych kandidátov na post budúceho šéfa prokuratúry - Daniel Lipšic, sa napokon vyjadril. O funkciu záujem nemá. Vyjadril sa tak na svojom profile na sociálnej sieti. Pripomeňme, že práve osoba Daniela Lipšica sa stala predmetom kritiky zo strany opozičných poslancov a prezidentky Zuzany Čaputovej vo veci kontroverznej zmeny zákona o voľbe generálneho prokurátora.

Bývalý minister vnútra a spravodlivosti pripomenul, že pri nastoľovaní spravodlivosti je kľúčové presadiť zmeny aj na prokuratúre. Sám ale kandidovať nebude. "Svoje poslanie dnes vidím skôr v právnej praxi – pri výsluchoch, rekonštrukciách na mieste činu, v pojednávacích miestnostiach – teda v nastoľovaní Spravodlivosti v skutočnej aréne. Skutočná aréne boja proti zločinu by mi vo funkcii generálneho prokurátora chýbala. Som presvedčený, že som dnes užitočnejší v prvej línii, teda pri každodennom riešení konkrétnych prípadov a káuz, ktoré sú „na stole“ a ktoré – pevne verím – ešte pred súd dostaneme. A to je dôvod, pre ktorý nebudem kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora," uviedol Lipšic. 

Igorovi Matovičovi je to ľúto:

"Mne osobne je ľúto, lebo som myslel, že bude aspoň jeden z tých desiatich, pätnástich, ktorí by mohli kandidovať, takže ten výber bude zúžený. Napriek tomu verím, že vyberieme dobrého generálneho prokurátora," povedal premiér Igor Matovič. 

To, že by prokurátorom mohol byť aj neprokurátor, dlhodobo kritizuje opozícia, ktorá navyše tvrdila, že nedávno schválená novela zákona je šitá na mieru práve Lipšicovi. Nielen preto Smer-SD podal podnet na Ústavný súd SR, aby rozhodol o protiústavnosti zákona. "Tu niekoho stiahneme z ulice, v prípade pána Lipšica dokonca hovoríme o odsúdenom človeku, a urobíme z neho generálneho prokurátora," poznamenal Robert Fico (Smer-SD). 

​Slovensko už čoskoro čaká voľba nového generálneho prokurátora. Pôjde o zaťažkávaciu skúšku súčasnej vládnej koalície, či to naozaj myslí vážne s bojom proti korupcii. V minulosti na tieto voľby padal tieň podozrenia z korumpovania poslancov parlamentu.

Poznáme už štyri mená 

Rada prokurátorov, ktorá nesúhlasí s tým, aby ich viedol neprokurátor, zverejnila štyri mená. Je medzi nimi aj človek, ktorého odmietal Smer a tiež muž, ktorý stojí za väzobným stíhaním Mariana Kočnera. "Treba vybrať dobrého generálneho prokurátora, ktorý bude razantný, nebude sa báť urobiť zmeny," vyhlásil predseda rady prokurátorov Juraj Purgat. 

Rada prokurátorov budúci týždeň rozhodne, kto bude ich favorit. Nomináciu si vyslúžili už raz zvolený Jozef Čenteš, Tomáš Honz, Rastislav Remeta a Ján Šanta. "Tieto mená sme vybrali z prokurátorských rád, a tak sme sa na nich zhodli," povedal Purgat. 

"V prípade, ak budem navrhnutý relevantnými subjektami, ktorých podporu budem pociťovať ako prejav úcty, pôjdem do toho," reagoval prokurátor Čentéš. 

"Hádam po bezmála 30-ročnom prokurátorskom úsilí na všetkých zložkách prokuratúry, teda konkrétne 91, s takými pracovnými výsledkami, ako mám, myslím, že spĺňam predpoklady na nomináciu," odpovedal prokurátor Šanta. 

No a takto ohodnotil šéf rady prokurátorov svojho šéfa, ktorého si presadila minulá vláda: "No, myslím si, že to mohlo byť aj lepšie," pripustil Purgat. 

O tom, kto sa stane v konečnom dôsledku generálnym prokurátorom, rozhodne parlament. "Nič nie je dopredu sľúbené, preto sa teším, že sú štyria kandidáti a bude ich pokojne aj 20," uviedol podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Slovensko už pozná mená štyroch kandidátov na generálneho prokurátora:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy