Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podľa Krajčího sme na hranici testovacích kapacít, pomôcť majú nové antigénové testy
Zdielať na

Podľa Krajčího sme na hranici testovacích kapacít, pomôcť majú nové antigénové testy

BRATISLAVA / Rekordný prírastok prípadov nákazy koronavírusom sa dnes odrazil aj na rokovaní vlády. Expresne rozhodla o tom, že na Slovensko dovezieme pol milióna antigénových testov. Premiér Igor Matovič chce, aby sa pri 6-tisícoch PCR testov denne urobilo aj ďalších 30-tisíc nových testov.

Situácia s testovaním začína byť podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího na Slovensku kritická a mali by sme testovať ešte viac. Povedal to počas svojej prednášky na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2020. Za slabší článok minister označil kapacity regionálnych úradov verejného zdravotníctva a laboratórií. Tie dokážu denne otestovať maximálne 7 500 ľudí.

O dva až tri týždne podľa Krajčího dosiahneme maximálne testovacie kapacity, pričom kapacity niektorých regionálnych úradov už boli presiahnuté. V najbližšom období má však Slovensko nakúpiť nové antigénové testy, ktoré odhalia pozitívne osoby do hodiny.

Slovensko podľa šéfa rezortu zdravotníctva stojí na rázcestí epidémie koronavírusu. Ako konštatoval, nie je vylúčené, že krivka nakazených bude stúpať. "Obávam sa, že práve množstvo infikovaných a ten spôsob života, ktorý Slováci momentálne vedú a nechcú si z neho 'ukrojiť', môže spôsobiť, že sa nám to postupne začne vymkýnať spod kontroly," povedal minister. Za veľmi dôležité považuje zamerať sa na tzv. červené a oranžové regióny s najväčším potenciálom šírenia COVID-19.

Minister upresnil, že od augusta nám týždenne pribúda o 20% viac prípadov. Týmto tempom budeme mať v októbri okolo 260-460 pozitívnych denne. Dnes označujeme za rizikové tie regióny, ktoré majú incidenciu 40 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Slovensko je aktuálne na čísle 38,7. Od 1.10 sa budú opäť sprísňovať opatrenia, exponenciálnemu rastu sa však napriek tomu zrejme nevyhneme.

Krajčí tiež pripomenul, že 80 percent hospitalizácií sa týka ľudí nad 70 rokov. Z nich končí na jednotkách intenzívnej starostlivosti okolo 16 percent a na umelú pľúcnu ventiláciu sú napojené viac ako dve percentá starších ľudí. Priemerná doba hospitalizácie infikovaných pacientov v nemocniciach je 11 dní a potrebuje ju 12,5 percenta pozitívne testovaných. "Na JIS-ke sú v priemere sedem dní a na pľúcnej ventilácii len šesť dní," uviedol minister.

Ako doplnil, lekári buď napájajú pacientov na ventiláciu včas a vďaka tomu ich môžu aj skôr odpojiť, alebo, naopak, ich napájajú už v poslednej fáze ochorenia, keď sa ich stav nedá zvrátiť. Reprofilizácia nemocníc podľa Krajčího nastúpi, pokiaľ by sme sa dostali na 50-percentnú vyťaženosť infektologických a JIS-kových profilov.

Celú prednášku Mareka Krajčího si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy