Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európska komisia zakročí v boji proti klimatickým zmenám. Cieľom je znížiť oteplovanie až o dva stupne
Zdielať na

Európska komisia zakročí v boji proti klimatickým zmenám. Cieľom je znížiť oteplovanie až o dva stupne

BRUSEL / Europoslanci venujúci sa ekológii tvrdia, že európsky klimatický zákon je najkľúčovejší vzhľadom na našu budúcnosť. A emisie by sme mali znižovať rýchlejšie ako je minimum, ktoré stanovila Európska komisia. Hovoríme totiž o zastavení otepľovania o jeden až dva stupne, ktoré by malo katastrofálne následky na naše životné prostredie.

Prírode musíme pomôcť do roku 2050. To je aj hranica, ktorý si dala za cieľ Európska komisia, aby sa únia stala uhlíkovo neutrálna. "Musíme si tento cieľ rozmeniť na drobné a nastaviť aj čiastkové ciele, ktoré budú reálne a aj realizovateľné," myslí si europoslanec Ivan Štefanec.
Napríklad takým medzicieľom je rok 2030. Dovtedy musíme zredukovať emisie o 55%."Dôležité čísla, ktoré odzneli sa týkajú fondu obnovy. Takisto zostáva naďalej veľmi zelené, 37% prostriedkov tohto fondu má byť viazaných priamo na ciele green dealu, teda európskeho ekologického dohovoru," informuje poslanec Michal Wiezik. 

Lenže spomínaných 55%, ktoré nedávno predstavila počas správy o stave únie šéfka Európskej komisie, zvládneme podľa europoslancov ak tak s odretými ušami."Oni uvažujú zatiaľ o menšom cieli. Cieli, ktorý vedci hovoria, že nemusí stačiť na to, aby sme udržali globálne otepľovanie do 1,5 stupňa, možno aj do 2 stupňov celzia," objasnil  europoslanec Martin Hojsík.
Podľa poslanca Vladimíra Bilčíka je " 55%  minimum, ktoré dnes všetci vieme a tvrdia to aj predstavitelia priemyslu, že vieme dosiahnuť."
Aj preto prichádzajú europoslanci s výzvou pre členské krajiny, aby sa nedržali pri spodnej hranici znižovania emisií určenej Európskou komisiou.

"To je hlavná politický cieľ EÚ. Tzn. ak to do roku 2030 nezvládneme na 55%, bude o to ťažšie to dosiahnuť do roku 2050 na úroveň neutrality," uzavrel vedúci zastúpenia európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy