Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koniec legálneho hazardu na Slovensku? Novela zákona ešte viac sprísni prevádzkovanie hazardu
Zdielať na

Koniec legálneho hazardu na Slovensku? Novela zákona ešte viac sprísni prevádzkovanie hazardu

BRATISLAVA / Koniec legálneho hazardu na Slovensku. Aj takéto slová zaznievajú zo strany kritikov novely zákona, ktorý má ešte viac sprísniť podmienky prevádzkovania herní. Nie je to pritom tak dávno, čo parlament schválil výrazné obmedzenia. Zrušenie petícií, či vytlačenie na okraj miest, však podľa odporcov prinesie viac nelegálneho hazardu.

V parlamente to urobili rýchlo a hlavne potichu, tvrdí asociácia hier a zábavy. Pôvodne mala totiž novela zákona iba odbúrať povinnosť petície. "V praxi sa stalo to, že aj keď to obyvatelia takto podpísali, tak nakoniec súdy buď pozastavili platnosť takého uznesenia, alebo ho zrušili úplne," vraví poslanec NR SR Marek Hattas. 

A tak koaliční poslanci pripravili zmenu, aby sa dal hazard zrušiť aj bez petície. Ak návrh prejde, rozhodovať bude samospráva. "Bez toho hazardu sa jednoducho v mestách zaobídme," dodáva Hattas.  

Opačný názor má ale združenie miest a obcí Slovenska. Starostovia a primátori v mnohých prípadoch nevidia dôvod, aby sa zákon musel meniť. Minimálne v čase koronakrízy. "Každá obec, ktorá sa rozhodne zrušiť hazard, musí zároveň rátať s tým, že sa jej ešte viac ponížia príjmy, ktoré už sú teraz pomerne s vysokými výpadkami," hovorí Michal Kaliňák zo ZMOS. 

Odporcovia návrhu ale zistili, že to nie sú len petície. Parlamentný výbor tento týždeň odhlasoval prijatie ďalších reštrikcií. Už nie 200 ale 500 metrov od škôl, škôlok, DSSiek a podobne nebude môcť byť herňa. 500 metrov nie pochôdzkovou, ale vzdušnou čiarou. "V zásade na Slovensku neexistuje mesto, kde by sa za týchto kritérií dala umiestniť herňa. Takýmto nenápadným pozmeňujúcim návrhom bez akejkoľvek celospoločenskej diskusie jednoducho zlikvidujú legálny hazard na Slovensku," poznamenala Dominika Lukáčová, hovorkyňa AZAH a APV. 

"Je to štandardný proces, prebieha druhé čítanie, príde to ešte do parlamentu, tu sa o tom bude diskutovať, tí poslanci, ktorí si myslia, že to je zlé, môžu argumentovať," povedal poslanec Michal Šipoš. 

Zdá sa, že ani koalícia v tomto nie je úplne jednotná. Časť SaS vníma návrh ako ohrozenie segmentu podnikania. "Zakazovať ľuďom míňať svoje peniaze, ktoré zarobili, na čo oni chcú, mi nepríde správne," myslí si poslankyňa Jana Cigániková. "Budú sa musieť tomuto prispôsobiť. Našim cieľom je, aby boli chránení ľudia, ktorí v tých sociálnych zariadeniach fungujú," argumentuje Šipoš. 

"Ak poslanci podporia takýto návrh, stane sa legálny hazard absolútne nelegálny plne nahradí jeho miesto a tým pádom už nedokážeme ochrániť tých najzraniteľnejších ľudí, ktorých teraz chráni register vylúčených osôb," reaguje Lukčová. Nelegálny hazard sa tu podľa štatistík už aj rozťahuje. Len od novembra do mája finančná správa zaistila takmer 800 nelegálnych kvízomatov. Škoda na daniach sa tu môže vyšplhať až na niekoľko miliónov eur.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy