Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Drogový kartel na Slovensku? Takto sa k nám mala dostať najväčšia zásielka kokaínu, akú sme kedy zadržali
Zdielať na

Drogový kartel na Slovensku? Takto sa k nám mala dostať najväčšia zásielka kokaínu, akú sme kedy zadržali

BRATISLAVA / Najväčšia kokaínová zásielka akú Slováci kedy zadržali sa na Slovensko dostala z Južnej Ameriky, zrejme prostredníctvom najväčšieho svetového drogového kartelu Grupo America. Informáciu o tom prinieslo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Pred rokmi takto k nám dostali zásielku kokaínu ukrytú vo víne. Za tento kontraband dodnes nebol nikto potrestaný.

Pred 12 rokmi sme informovali o zásielke, ktorá prekvapila aj samotných aktérov. Expertízou sa zistilo, že vo víne sa ukrývalo dovedna viac ako 164 kilogramov čistého kokaínu. V hodnote miliardy vtedajších slovenských korún. Pri kontrole bolo zistené, že niektoré fľaše obsahujú už napohľad inú tekutinu ako víno.


Veľké množstvo kokaínu bolo po zriedení s najväčšou pravdepodobnosťou určené pre celoeurópsky čierny trh. Už v začiatkoch policajti tušili, že odhaliť priekupníkov bude náročné - priam nemožné. "Vyšetrovanie v uvedenej veci bolo prerušené, nakoľko neboli zistené také skutočnosti, ktoré by oprávňovali vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe," uviedol hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka.


Zatiaľ, čo policajtom sa drogových priekupníkov vypátrať nepodarilo, oveľa úspešnejší boli investigatívni novinári. Odhalili nie len trasu, po ktorej sa kokaín vo víne na Slovensko dostal, ale aj to, že by sa za mega obchodom mohol ukrývať práve medzinárodný drogový kartel. "Grupo America je klan, ktorý má svojho šéfa v New Yorku, ktorý žije tichým pokojným životom. Dvojka tohoto klanu je vo väzení v Peru, kde bol nedávno odsúdený k 25. rokom väzenia. V tomto kokaínovom biznise pôsobia dajme tomu 20 rokov. Sú veľmi úspešní aj vďaka tomu, že vymýšľajú stále nové spôsoby ako kokaín do Európy dostávať," povedala investigatívna novinárka Pavla Holcová.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka prišlo tiež s informáciami, že na Slovensku sa už v roku 2008 pohyboval muž, ktorý je spájaný s týmto neslávnym gangom. Jeho priame prepojenie na zásielku síce nejestvuje. No jej veľkosť, spôsob kamufláže a jej prepravy na Slovensko podľa investigatívnej novinárky veľa napovedá. "Na Slovensku vlastne pôsobí veľmi dôležitá postava tohto klanu Grupo America. Je to Mladen Miljanic, ktorý je bratranec šéfa celého kartelu alebo klanu," prezradila Holcová.

Aj tento "slovenský" vínový kokaín sa do prekladiska pri Dunajskej Strede zrejme dostal z Argentíny cez prístav v Hamburgu. Posledné stopy o priekupníkoch vedú podľa investigatívcov do Maďarska a Srbska. Po zadokumentovaní prípadu rekordnú zásielku pod dohľadom polície spálili.


Najnovšie informácie teraz oprášili dnes už zabudnutý prípad. Či ho po odhalení nových skúseností začnú policajti aj opäť vyšetrovať, jasné nie je. "Môžeme uviesť, že polícia sa zaoberá každým podnetom," vyjadril sa Slivka. "My sme ho dokázali zmapovať vďaka tomu, že sme spolupracovali naprieč kontinentmi s novinármi. Tak si myslím, že ak by policajti sa rozhodli takto spolupracovať, tak si myslím, že by bolo možné takýto klan, či kartel rozbiť," skonštatovala Holcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy