Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tragédia pri Velickej stene, vyhasli dva ľudské životy
Zdielať na

Tragédia pri Velickej stene, vyhasli dva ľudské životy

VYSOKÉ TATRY / Pravdepodobne horský vodca s klientkou dnes zahynuli pod Velickou stenou. Ďalší horský vodca sa zranil v Batizovskej próbe. Pod Jahňacím štítom potreboval pomoc 6-ročný chlapec a pod Kriváňom kolabovala vyčerpaná turistka. Takýto bol dnešný pracovný deň horských a leteckých záchranárov vo Vysokých Tatrách.

Nehodu vo Velickej stene na tiesňovú linku nahlásili svedkovia v doobedňajších hodinách. Záchranári Horskej záchrannej služby požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej zdravotnej záchrannej služby, ktorá zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS a smerovali do Velickej doliny.

FB/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE

​​Na mieste bol vysadený záchranár HZS, ktorý žiaľ zistil, že osoby utrpeli pri páde zranenia nezlučiteľné so životom.

Záchranári HZS požiadali o súčinnosť Letku MV SR, za ktorej pomoci boli telá nebohých transportované, do Starého Smokovca, kde boli odovzdané príslušníkom PZ SR a pohrebnej službe. 

Počas prebiehajúcej záchrannej akcie prijali záchranári na palube ďalšie hlásenie o pomoc v horách. Pilot vrtuľníka tak nabral smer k Jahňaciemu štítu. 7-ročného chlapca tam padajúca skala zasiahla do hlavy.

FB/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE

​Po evakuácií z miesta bol chlapec preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s ľahším poranením hlavy bol letecky prevezený na letisko v Poprade.

Práca horských záchranárov je náročná a nebezpečná, občas aj oni potrebujú pomoc od kolegov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy