Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Drucker poukázal na podozrivé zmluvy štátu s advokátom Miškovičom. Odmeny boli aj trikrát vyššie ako spor
Zdielať na

Drucker poukázal na podozrivé zmluvy štátu s advokátom Miškovičom. Odmeny boli aj trikrát vyššie ako spor

BRATISLAVA / Známy advokát, ktorému sa darí najmä v spolupráci so štátom, má na krku ďalšie podozrivé zmluvy. Upozornil na to bývalý minister Tomáš Drucker, ktorý naňho podal aj trestné oznámenie. Podľa Druckera advokát zastupoval štátny úrad v spore, ktorý prehral. Jeho odmena pritom bola trikrát vyššia než predmet sporu.

Na úrade vlády už meno známeho advokáta dobre poznajú. Ukazuje sa, že dokorán otvorené dvere mal aj na vládnom úrade jadrového dozoru. "Štát mal zaplatiť štátu 7 131 euro a miesto toho alebo okrem toho zaplatil Miškovičovi 19 tisíc eur," povedal bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Úrad pre verejné obstarávanie dal úradu jadrového dozoru pokutu 7 tisíc eur. Ten nesúhlasil, a tak rozhodoval súd. Advokát dostal za právne služby 19 tisíc. Čiže skoro 3 krát viac ako bola pokuta. Navyše spor prehral. "Spolu si so všetkými právnymi zastupovaniami si pán Miškovič od úradu jadrového dozoru vypýtal takmer 173 tisíc eur," pokračuje Drucker.

Tomáš Drucker ukázal množstvo verejných dokumentov. Vyplýva z nich, že často si advokát fakturoval štúdium spisov, či analýzu doterajšieho stavu. "Za tieto peniaze by mohol Úrad jadrového dozoru na jeden rok zaplatiť šiestich interných právnikov za 1800 eur," dodal exminister.


S právnikom, ktorý sídli len pár desiatok metrov od Úradu vlády sme sa snažili skontaktovať. Hlas na telefóne si vypýtal naše kontakty, no spätnú väzbu sme už nedostali. Právnika dobre pozná aj minister financií. Toho dnes zverejnené informácie zaskočili."Počujem o tom prvýkrát," vyhlásil minister Heger.

Rovnako dnes o tomto prípade prvýkrát počul aj minister životného prostredia. Ten zamedzil ďalšej spolupráci so spomínaným právnikom na svojom ministerstve."Nepotrebujeme externé služby, nevyužívame ich a to sa týka aj spomínaného pána doktora," myslí si minister životného prostredia Ján Budaj.

"Moc to nesvedčí o schopnostiach pána Miškoviča, každopádne som dnes so šéfkou Úradu jadrového dozoru, pani Žiakovou dohodol, že s ním okamžite ukončí spoluprácu," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.


"Vyhlasujem vojnu všetkým podvodníckym právnickým a advokátskym kanceláriám. Ja im chcem prebrať tých zametnancov, aby pracovali pre štát," povedal na tlačovej besede premiér v polovici augusta.

Takto v auguste zavelil premiér do boja, keď vypukla kauza Miškovič. Chcel, aby sa objednávali služby za 30 či 50 eur na hodinu. Len tento pondelok pritom vedúci úradu vlády podpísal rámcovú zmluvu s advokátskou kanceláriou. Úradu vlády ma pomáhať v kauze národný futbalový štadión. Hodinová pláca, 120 eur s DPH. Maximálna výška 100 000 eur.

Zbraňou vo vojne premiéra proti drahým advokátskym kanceláriám má byť má byž aj vládny úrad, pre ktorý by pracovali štátni právnici. Ten je však zatiaľ v nedohľadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy