Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysoké a stredné školy sa pripravujú na návrat zahraničných študentov. Toto všetko musia podstúpiť
Zdielať na

Vysoké a stredné školy sa pripravujú na návrat zahraničných študentov. Toto všetko musia podstúpiť

PREŠOV/BRATISLAVA / Vysoké a stredné školy sa pripravujú na návrat zahraničných študentov. Najmä takých, ktorí prídu z červenej zóny. Podľa súčasných pravidiel by totiž mali ísť na 5 dní do domácej karantény a potom na testy. Prešovská univerzita okrem iného poskytuje internát pre viac ako 600 ukrajinských študentov. Vyšli im v ústrety a vytvorili pre nich karanténne zariadenie. Aj vďaka tomu sa podarilo zachytiť prvé pozitívne prípady.

Aj vo štvrtok sa študenti Prešovskej univerzity hlásili prvýkrát na internáte. Ti, ktorí však na Slovensko pricestovali z Ukrajiny, musia najprv do karantény. Ilona je jednou z nich. Univerzita pre nich vyčlenila jeden z internátov. Vyšla tak v ústrety tým, ktorí inú možnosť domácej karantény nemajú a na pridelený internát sa spoliehali. Do karantény však môžu len ak majú negatívny covid test.


"Tam ak by mal pozitívny test, tak ho ani cez hranice nepustia," povedala prorektorka Prešovskej univerzity Jana Burgerová. Internát s ukrajinskými študentmi je uzavretý. Aktuálne je tu ubytovaných 323 študentov. A funguje to rovnako ako v karanténnych zariadeniach pre repatriantov počas prvej vlny pandémie.

Ubytovanie majú v podstate cene svojho poplatku za internát. Platia si len celodennú stravu za necelých 10 eur na deň. Po ďalšom negatívnom teste odchádzajú na svoje klasicky pridelené miesto. Prvých 210 študentov už má testovanie za sebou. Vďaka karanténnemu zariadeniu sa podarilo zachytiť aj pozitívne prípady. "Včera bola jedna študentka pozitívna, nemala žiadne príznaky," prezradila Burgerová. 

Prešovský samosprávny kraj zriadil vo Svidníku tiež karanténne zariadenie pre stredoškolákov. To zriadili na internáte školy, ktorý v prvej vlne fungoval ako jedno z karanténnych centier, kde repatriantov umiestňoval štát. Stredné školy v Prešovskom samosprávnom kraji evidujú 130 študentov z Ukrajiny. Prvých dvoch žiakov očakávajú už zajtra popoludní. "Ak sú výsledky pozitívne ostávajú v karanténe, v domácej izolácii do ďalšieho testu," dodala Burgerová. 


Prví študenti do domácej izolácie v Gabčíkove nastúpili v pondelok. A nie sú iba z Technickej univerzity v Bratislave. Objednávky sem zaslali viaceré a ich počet ešte môže narásť. K dnešnému dňu trávi domácu izoláciu v zariadení v Gabčíkove 54 študentov, vo štvrtok k nim pribudli ďalší 60-ti. Sú z rôznych krajín, napríklad aj z Tanzánie, či Kazachstanu.

Náklady na ubytovanie a stravu si v Gabčíkove študenti hradia z vlastných zdrojov. Študenti raňajky, obed, aj večeru dostávajú pred svoje dvere. Izby opustiť nesmú, rovnako tak ani budovu.

Už pri príchode do zariadenia v Gabčíkove im merajú teplotu. Po 5-dňovej izolácii ich čaká test na ochorenie COVID-19. V prípade negatívneho výsledku sa budú môcť ubytovať v internátoch. V opačnom prípade ostávajú v zariadení a musia absolvovať ďalší test.







Súvisiace články

Najčítanejšie správy